Poliisi käytti etälamautinta, voimankäyttö tallentui videolle – näin tilanne kärjistyi kurdien mielenosoituksessa Helsingissä

1:33

Poliisin voimankäyttö lauantaina Helsingissä järjestetyssä Turkin vastaisessa mielenosoituksessa on herättänyt keskustelua. Poliisi käytti etälamautinta yhteen mielenosoittajaan.

Mielenosoittajien ja poliisin välille syntyi yhteenotto Narinkkatorilla, kun poliisi esti mielenosoittajien soundiauton eli äänentoistoon käytetyn auton lähtemisen mielenosoituskulkueen mukaan.

Tilanne johti siihen, että poliisi rikkoi auton ikkunan ja otti avaimet pois estääkseen auton kulun. Poliisi myös käytti etälamautinta yhtä mielenosoittajaa kohtaan. Poliisi oli varustautunut mielenosoitukseen muun muassa hevosin ja mellakkavarustein.

Tilanteen kärjistyminen näkyy videolla

MTV Uutisten haltuunsa saama video näyttää, miten poliisit taltuttavat yhtä maassa makaavaa henkilöä soundiauton vieressä.

Mielenosoituksen järjestäjän, Yhdessä Rojavan puolesta -solidaarisuusverkoston mukaan poliisi "lopulta hyökkäsi mielenosoitukseen". Verkoston mukaan kyse oli poliisin tietoisesta provokaatiosta.

Poliisi kertoi tiedotteessaan, että järjestäjiä ohjeistettiin jättämään auto pois kulkueesta turvallisuussyistä. Kun tähän ei suostuttu, joutui poliisi rikkomaan auton ikkunan ja estämään sen kulun.

Poliisin mukaan syynä oli myös se, että aiemmin Turkin suurlähetystön edessä järjestetyssä mielenosoituksessa lähetystön ikkunoita oli rikottu ja kiviä heitetty myös poliiseja kohti. Auto oli mielenosoittajien käytössä myös silloin.

– Autoa pystytään käyttämään viranomaisia vastaan niin, että tungetaan poliisiketjusta läpi, sanoi ylikomisario Jere Roimu.

Poliisi kirjasi lauantain tapahtumista rikosilmoituksia muun muassa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kokoontumisrikkomuksesta.

Poliisi odottaa ministerin lausuntoa

Helsingin poliisi ei haluahalunnut kommentoida lauantain tapahtumia tarkemmin. Niukkaa tiedotuslinjaa perustellaan sillä, että poliisi odottaa sisäministeri Maria Ohisalon antavan ensin oman lausuntonsa. 

Ohisalo ilmoitti sunnuntaina Twitterissä, että pyytää poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoitusten osalta.

Rojava-verkoston mukaan paikalla oli lauantaina noin 500 mielenosoittajaa, mutta poliisin mukaan osallistujia oli noin 300.

Järjestäjien mukaan mielenosoituksella haluttiin tuoda esiin muun muassa Turkin jatkamat pommitukset Pohjois-Syyriassa Yhdysvaltojen kanssa tehdystä tulitaukosopimuksesta huolimatta.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja