Kumpi on oikea versio puistokeikan tapahtumista? "Poliisi pisti paikat matalaksi" – "Yritimme rauhoittaa tilanteen"

Poliisin ja paikalla olleiden kertomukset eroavat rajusti toisistaan toissayönä Helsingin Dallapepuistossa tapahtuneesta välikohtauksesta.

Poliisin mukaan Helsingin Vallilan Dallapènpuistossa pidettiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä poliisille ennaltailmoittamaton Musta Kallio -tapahtuma, jonka aiheuttamasta kovasta metelistä poliisi sai useita ilmoituksia. Paikalle saavuttuaan poliisi ei saanut juhlijoita rauhoittumaan keskustelemalla vaan osa juhlijoista teki poliisin mukaan vastarintaa, joten poliisi käytti voimakeinoista kaasua ja etälamautinta.

Rap-artisti Julma H kertoo Facebookissa poliisin keskeyttäneen hänen keikkansa etälamauttimilla ja kaasulla. 

– Poliisi tuli ja pisti paikan niin sanotusti matalaksi. Me ei jääty sinne kaasutettavaksi, vaan painuttiin heti helvettiin. Moni sinne jäi, ja ilmeisesti useampiakin turisteja – ulkomaalaisia naisia siellä itki, jotka eivät ymmärtäneet niin sanotusti alan lainalaisuuksia. Kaasua ja etälamauttimia käytettiin, ja ilmeisesti projektiililaukaisinkin oli esillä, kertoo Julma H Rumballe.

Näin poliisi kertoo tapahtumista

– En osaa ottaa kantaa siihen, miksi paikalla olleiden ihmisten ja poliisin näkökulmat eroavat toisistaan, Helsingin poliisin ylikomisario Seppo Kujala kommentoi.

– Sen voin sanoa, että poliisille tuli useita ilmoituksia kovasta metelistä asuinalueelta arkiyönä. Sinne meni ensimmäinen poliisipartio puoli kahdeltatoista yöllä, joka yritti puhumalla saada tilanneen rauhoitettua.

– Sen jälkeen paikalle tarvittiin muutama töissä oleva poliisipartio, koska paikalle olleet estivät poliisin tilanteen rauhoittamisen. Tällöin poliisi käytti voimakeinoina poliisilain mukaisesti – kaasua ja yksittäistapauksessa etälamautinta, mutta ei projektiililaukaisinta. Otimme kolme henkilöä kiinni ja kaksi sai sakkoa poliisin vastustamisesta, kertoo keskiviikkoyön tapahtumista Kujala.

Kujalan mukaan uuden ajan aseiden avulla poliisi saa nujerrettua fyysisen vastarinnan mahdollisimman vähin vammoin eikä kaasusta, lamauttimesta tai paineilma-aseesta jää pysyviä vammoja.

– Tilanne on aina saatu rauhoitettua näiden avulla eikä näiden keinojen käyttämisestä jää pysyviä vammoja. Perinteistä fyysisen voiman käyttämisestä kuten painista saattaa jäädä monenlaisia pysyviä vammoja: murtua luita tai mennä niveliä sijoiltaan, toteaa Kujala. 

Poliisin täsmäaseet

Etälamautin on ollut poliisin käytössä jo yli kymmenen vuotta. 

– Sitä käytetään yksittäisissä väkivaltatilanteissa kuten kotiväkivaltatilanteissa, jolla suojataan muita ihmisiä tai henkilö hyökkää poliisin kimppuun esimerkiksi puukon kanssa.

– Näissä poliisitöissä kaikki pitää hoitaa eikä voi jättää hoitamatta ja soittaa jonnekin - että joku muu tulisi hoitamaan vaan kaikki täytyy hoitaa siellä paikanpäällä, perustelee Kujala.

Kujalan mukaan paineilma-asetta käytetään huomattavasti harvemmin kuin etälamautinta.

– Sitä käytetään esimerkiksi väkijoukoissa, jossa lainsäädäntö edellyttää poliisia kohdistamaan toimia henkilöön, joka aiheuttaa vaaraa ja uhkaa. Paineilma-aseella voidaan täsmäpoimia henkilöitä, jotka aiheuttavat vaaraa muille esimerkiksi heittelemällä kiviä, toteaa Kujala.

– Käytimme sitä itsenäisyyspäivänä kivenheittäjiin ja he joutuivat luovuttamaan. Tällä tavoin kaikkien turvallisuus parantui ja voimankäyttö kohdistui vain ei-toivottuun henkilöön, toteaa Kujala.

Mielenosoitukset arkipäivää Helsingissä

Kujalan mukaan kaupungissa on mielenilmauksia lähes päivittäin.

– Suurin osa mielenosoituksista sujuu rauhallisesti ja partio vain käy katsomassa tilanteen. Mutta sitten on isompia tapahtumia, joihin liittyy riski. Analysoimme tilanteen etukäteen ja miehistöä on paikalla riittävästi turvaamaan tilanteen sujumisen rauhallisesti.

– Tuleva viikonloppu on kesän vilkkaampia. Heinäkuu oli hiljainen ja nyt koulut ovat alkaneet, mikä vilkastuttaa myös yöelämää, sanoo Kujala.

Lue myös:

    Uusimmat