Mainos

Poliisi: Matala ilmoituskynnys selittää seksuaalirikosten määrän hurjan kasvun

2:06

Poliisi kertoi eilen epäityjen seksuaalirikosten määrän kasvaneen huomattavasti alkuvuonna. Poliisin mukaan kasvu johtuu suurilta osin seksuaalisesta ahdistelusta tehtyjen ilmoitusten määrän lisääntymisestä. Myös ilmoituksia tehdään aiempaa matalammalla kynnyksellä.

Helsingissä kaikkien seksuaalirikosten määrä on kasvanut vajaalla 30 prosentilla vuoden takaisesta. Komisario Teemu Kruskopf Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että kasvu selittyy etenkin seksuaalisesta ahdistelusta tehtyjen ilmoitusten määrän lisääntymisellä.

– Yksi selittävistä tekijöistä on se, että seksuaalinen ahdistelu on tullut tähän osaltaan hyvin voimakkaasti. Viime vuonna vastaavaan aikaan meillä oli seksuaalisia ahdisteluja 18 kappaletta ja nyt on 71 kappaletta.

Koko Suomessa seksuaalisesta ahdistelusta tehtyjä ilmoituksia tuli poliisille tammi-kesäkuun aikana 258, eli 155 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Poliisille ilmoitettiin tänä vuonna tammi-kesäkuun aikana yhteensä 1 622 seksuaalirikosta, kun niitä ilmoitettiin viime vuonna vastaavana aikana 1 446. Poliisin tietoon tuli näin 176 seksuaalirikosta enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana. 

Matala ilmoituskynnys näkyy tilastoissa

Kruskopf pitää mahdollisena, että rikosilmoituksen tekemisen kynnys on madaltunut. Ilmiö on osaltaan lisännyt seksuaalisesta ahdistelusta tehtyjen rikosilmoitusten määrää.

– Nyt poliisikin on ollut paljon julkisuudessa ja asiasta on muutenkin kirjoitettu ja käyty julkisuudessa keskustelua. On toivottu myös poliisin toimesta, että etenkin seksuaalisten ahdistelujen osalta ilmoituskynnys pidettäisiin mahdollisimman matalana. Se ehkä selittää sitä, että näistä tullaan tekemään ilmoituksia herkemmin.

Seksuaalisten ahdistelujen määrän lisääntyminen saattaa Kruskopfin mukaan liittyä osittain myös rikosilmoitusten kirjaamistapaan.

– Aiemmin niitä on saatettu myös kirjata esimerkiksi kunnianloukkauksina. Nyt meillä on sitten sisäisesti varmistettu, että ilmoitukset tulevat oikean rikosnimikkeen alle.

Kruskopfin mukaan kasvu seksuaalirikostilastoissa ei aiheuta syytä pelkoon.

– Pelko on sinänsä turha, vaikka tilastoissa on prosentuaalisesti nähtävissä jonkinmoista nousua. Suomi on edelleen hyvin turvallinen maa lähteä esimerkiksi yksin ravintolasta liikkeelle.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja