Poliisi julkisti määräyksen salaisesta tiedonhankinnasta – keskeisessä asemassa on STEKPOV-virkamies

Poliisihallitus on päättänyt julkistaa aiemmin salaiseksi todetun määräyksen poliisin salaisesta tiedonhankinnasta. Asiasta kertoi Twitterissä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

– Pyrimme lisäämään poliisin toiminnan läpinäkyvyyttä. Salaisen tiedonhankinnan määräys on nyt julkinen, Kolehmainen kirjoitti.

Muutos ei koske määräystä tiedottajatoiminnasta, joka on edelleen salainen. Poliisihallitus on Kolehmaisen aikana julkistanut aiemmin epäiltyjen rekisteriä eli epriä koskevan määräyksen.

MTV Uutiset sai määräyksen tuoreeltaan. Kyse on 14-sivuisesta ohjetyyppisestä asiakirjasta, joka korostaa keskusrikospoliisin roolia. Suuri osa salaisesta tiedonhankinnasta on toteutettava yhdessä krp:n kanssa tai ainakin siitä on ilmoitettava sinne.

Mitä ohjeessa on?

Salainen tiedonhankinta tarkoittaa telepakkokeinojen käyttöä, tarkkailutoimintaa, teknistä tarkkailua, tiedonhankinnan suojaamista, valeosto- ja peitetoimintaa sekä valvottua läpilaskua.

Suhteellisen yleisluonteinen ohje korostaa, että salaisen toiminnan on oltava lainmukaista ja laadukasta. Useimpiin keinoihin poliisi tarvitsee tuomioistuimen luvan.

– Toimivaltuuden käyttö tulee lopettaa heti, kun tarkoitus on saavutettu tai perusteet ovat poistuneet ja viimeistään luvan voimassaoloajan päätyttyä.

Paljastumisvaara voi johtaa toimenpiteen siirtämiseen tai siitä luopumiseen. Määräys korostaa kuinka taktiset keinot ja tekniset menetelmät on pidettävä salassa.

Toiminnassa saavat olla mukana vain siihen koulutetut henkilöt. Esimerkiksi useista salaisen tiedonhankinnan toimivaltuuksien käytöstä voi päättää vain tehtävään määrätty salaiseen tiedonhankintaan erityisesti koulutettu pidättämiseen oikeutettu virkamies. Tällaisesta käytetään lyhennettä STEKPOV.

Valeostoon ja peitetoimintaan voidaan määrätä vain vape-koulutettu poliisi, joka on vapaaehtoinen ja henkilökohtaisilta ominaisuuksilta sopiva. Tämä koskee myös tietoverkoissa tehtävää valeostoa.

Kuunteluhuone eristettävä

Määräyksessä todetaan, että telekuunteluhuoneisiin pitää olla kulunvalvonta, eikä sinne saa päästää ulkopuolisia.

– Kuuntelutilan tulee olla sijainniltaan sellainen, ettei se ole suoraan yhteydessä asiakaspalvelutiloihin. Tilan seinien, ovien ja katon äänieristyksen on oltava sellainen, ettei puheäänestä ole mahdollista saada selvää huoneen ulkopuolella.

Jos äänieristys ei ole riittävä, kuuntelua voidaan tehdä vain kuulokkeilla.

Tarkkailun osalta korostetaan siinä saatujen tietojen siirtämistä analyysitoiminnan käyttöön.

Asuntokuuntelu on puolestaan toteutettava keskitetysti krp:n ohjauksessa. Krp suorittaa ja vastaa kuuntelun teknisestä toteutuksesta – myös vankiloissa.

Krp toteuttaa myös valeostot ja peitetoiminnan. Tietoverkossa valeostoja ja peitetoimintaa voi tehdä myös poliisilaitos.

Valvotun läpilaskun voi tehdä poliisilaitos, mutta siitä on ilmoitettava krp:lle.

Tiedonhankinta suojattava

Tiedonhankinnan suojaamisen tarkoituksena on turvata toimivaltuuksien käyttö. Suojauskeinoja ovat muun muassa harhauttavat tai peitellyt rekisterimerkinnät sekä väärät asiakirjat. Näistäkin voi päättää vain STEKPOV-virkamies.

Määräyksessä todetaan, että suojauksen käyttö ei saa johtaa soluttautumalla tapahtuvaan tiedonhankintaan. Väärät merkinnät on myös myöhemmin korjattava. Päätökset on toimitettava krp:hen.

Määräys korostaa myös sitä, että näiden salaisten keinojen käytöstä on tehtävä merkinnät salaisten tiedonhankinta- ja pakkokeinojen asianhallintajärjestelmään Salpaan. Esimerkiksi pyynnöt teleyhtiöille puhelinkuuntelusta menevät sen kautta. Krp:n ylläpitämä järjestelmä on tarkoitettu myös keinojen käytön valvontaan.

Poliisilaitosten on myös valvottava salaisten keinojen käyttöä ja raportoiva niistä poliisihallitukselle.

Lue myös:

    Uusimmat