Poliisi julkaisi järkyttäviä kuvia paperittomista koiranpennuista: "Edes silmät eivät olleet avautuneet, kun pentujen elämä tuli päätökseen"

0:37
Katso surulliset kuvat paperittomista koiranpennuista yllä olevalta videolta

Helsingin poliisin rikostutkinta kertoo blogissaan järkyttäviä tietoja liittyen maahan virtaaviin koiranpentuihin ja viranomaisille ongelmia aiheuttaviin koiriin.

Poliisin mukaan koiria tulee viranomaisille vastaan erinäisissä paikoissa. Pentuja myydään nettipalstoilla, ja ihmiset ilmoittavat poliisille joutuneensa petoksen uhriksi.

– Kaikenkarvaisia koiria tuodaan maahan, ja suomalaiset ostavat. Järki himmenee karvakäärön edessä, poliisi harmittelee tilannetta.

Poliisin mukaan käteinen raha vaihtaa omistajaa ja salakuljettaja käärii voitot taskuihinsa. Perävalot häipyvät, ja uusi pennunomistaja saa jännitystä elämäänsä.

– Innostus saattaa kuitenkin pian vaihtua murheeksi: mistähän tuli maksettua ja mistähän tullaan tulevaisuudessa maksamaan.

Poliisi muistuttaa, että pitkässä juoksussa koiran hankintahinta on pienin kuluerä koiran elämässä. Pennun hankinnassa säästetyt sataset joutuu todennäköisesti maksamaan myöhemmin moninkertaisesti.

– Kun ostat ”sian säkissä”, voit joutua luopumaan koirasta muutaman päivän tai viikon sisällä sen sairauden vuoksi. Pentutehtaissa pentuaika on kovaa koulua, eikä siinä emon kasvatus ja huolenpito pääse kovin pitkälle pentua kannattelemaan.

Poliisi varoittaa, että pennun ostaja voi saada koiran, jolla on sekä luusto että ”pääkoppa” parantumattomasti piloilla.

– Poliisin näkökulmasta ongelmakoiria on jo liikaa – yhtään lisää ei tarvita.

Surullinen esimerkkitapaus julki

Polisii kertoo blogissaan järkyttävästä esimerkkitapauksesta. Alla oleva kursivoitu teksti on kopioitu sellaisenaan blogista ja kirjoittajana on poliisin tutkija.

Satamassa tullin ja poliisin haaviin jäi Suomesta Viroon synnyttämään viety rotukoira, jonka mukana tuotiin samaa rotua olevia pentuja. Poliisille selitettiin narttukoiran käyneen synnyttämässä Virossa kyseiset pennut ja pentujen syntyneen keisarinleikkauksella. Narttu ei ollut sen näköinen, että se olisi ruokkinut pentuja. Ei löytynyt leikkaushaavaa ja papereissa oli pentujen syntymäaikoja muutettu kynällä jälkikäteen.

Miten ”näppärää” kerätä saman rotuisia pentuja muista maista ja yrittää pestä ne Suomeen rekisteröidyn rotukoiran pennuiksi. Pennut olivat arvokasta rotua, jota on tällä hetkellä vaikea Suomesta saada ja jonot ovat pitkiä. Pennut menivät epäselvyyksien vuoksi lopetukseen, ja ruumiinavauksessa pentujen todettiin olevan kolmea eri ikäluokkaa.

Heinäkuussa satamassa jäi kiinni ”kuljetus”, jossa auton takapenkin jalkatilasta pienestä pahvilaatikosta löytyi koiranpentuja.

Pennut olivat vilttien alla ulosteen ja virtsan peitossa. Tietenkään ei löytynyt mitään papereita, eikä tuojilla ollut liiemmin mielenkiintoa selvittää tilannetta.

Katso kuvat koiranpennuista yllä olevalta videolta!

Säännöt ovat tiukat

Poliisi muistuttaa, että eläimiä koskevat säännöt ovat selvät: maahan ei saa tuoda paperittomia eläimiä.

Pennusta on löydyttävä siru, ja paperit ja rokotukset on oltava kunnossa.

– Kun mitään näistä ei ole, viranomaisella ei ole muuta mahdollisuutta kuin viedä pennut lopetettavaksi. Poliisi kirjoittaa, että edellä kerrotussa esimerkkitapauksessa eläinlääkärin tarkastuksessa järkyttävintä oli, että pennut arvioitiin vain noin kahden viikon ikäisiksi.

– Edes silmät eivät olleet tähän maailmaan avautuneet, kun pentujen elämä tuli päätökseen. Pennuilla oli märkäistä keuhkotulehdusta ja sekä ulko- että sisäloistartuntaa. Ilman viranomaisen väliintuloa nämäkin pennut olisivat tuottaneet mukavasti tuontipalkkiota salakuljettajan taskuun.

Poliisi muistuttaa, että eläinten pimeä tuonti on jokaisen tänne tuodun eläimen kohdalla riski. Niiden mukana Suomeen tulee tauteja ja sairauksia, joita eri viranomaiset tahoillaan yrittävät torjua. Viranomaisten pyrkimys on pitää Suomi puhtaana maaperään, kasveihin, eläimiin ja ihmisiin tarttuvista taudeista.

– Tämä ei ole pieni asia, ja näinä aikoina sen uskoisi jo koskettavan meitä jokaista. Tämä ei ole yksin viranomaisten tehtävä. Se on jokaisen suomalaisen tehtävä.

Lisäksi virkavalta toteaa, että jokainen laittoman pennun ostaja kannattaa samalla rikollista toimintaa.

– Vetoan jokaiseen koiran hankkimista suunnittelevaan: älkää ostako pimeitä koiria, älkääkä ottako mitään eläintä rahapulassa tai hetken mielijohteesta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja