Poliisi julkaisi sydäntäsärkevän kuvan: Koirat löytyivät hylättyinä karmeasta läävästä – "Jokainen koira tässä ympäristössä on liikaa"

Poliisi julkaisi sosiaalisessa mediassa surullisen kuva-arvoituksen. Päivityksessä poliisi kysyy, kuinka monta koiraa sinä löydät kauheassa kunnossa olevasta asunnosta? Vastaus voi yllättää.

– Jokainen koira tässä ympäristössä on liikaa, poliisi aloittaa julkaisuun liittyvässä kirjoituksessaan.

Yhteensä kuvasta voidaan tunnistaa viisi surkeista oloista löydettyä koiraa.

Minkälaista on eläinoikeuksiin kohdistuva järjestäytynyt rikollisuus? 7:48
Minkälaista on eläinoikeuksiin kohdistuva järjestäytynyt rikollisuus? Katso Rikospaikan keskustelu videolta.

"Lemmikin hankkimiseen liittyy suuri vastuu"

Tällä viikolla poliisi on pyrkinyt nostamaan eläinsuojelurikoksiin liittyvää tietoisuutta kampanjoinnillaan. 

Eläinrikokset tarkoittavat esimerkiksi sitä, että eläintä laiminlyödään tai sille tehdään vahinkoa. Vakavimmillaan eläimeen kohdistuvasta rikoksesta voi saada eläimenpitokiellon tai jopa vankeutta, poliisihallitus kertoo tiedotteessaan.

– Lemmikin hankkimiseen liittyy suuri vastuu. Joskus ihmiset löytävät itsensä elämäntilanteesta, jossa on vaikeaa pitää huolta itsestään tai lemmikistään. Kun eläin joutuu kärsimään olosuhteista tai huolenpidon puutteesta, voi ylittyä eläinsuojelurikoksen kynnys, poliisi muistuttaa.

Tuhat eläinrikosta

Viime vuonna Suomessa kirjattiin noin tuhat eläinrikosta, joista yleisimpiä ovat eläinsuojelurikokset ja -rikkomukset. Eläinsuojelurikkomuksesta on kyse esimerkiksi silloin, kun eläin joutuu ihmisen takia kokemaan kärsimystä esimerkiksi kuumassa autossa.

Eläimen rääkkääminen tai kuoleman aiheuttaminen puolestaan ylittää eläinsuojelurikoksen kynnyksen.

– Helsingissä poliisia työllistävät erityisesti vapaana liikkuvat koirat, jotka purevat ihmisiä tai toisia koiria. Jos koira häiriköi vapaana, on kyseessä aina vähintään järjestysrikkomus. Jos ihminen saa koiran puremasta vammoja, voidaan puhua vammantuottamuksesta, kertoo rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisin eläinrikostutkinnasta.

Poliisi kirjasi viime vuonna noin tuhat eläinrikosta 2:00
Poliisi kirjasi viime vuonna noin tuhat eläinrikosta.

Maahan laittomasti kissoja ja koiria

Laitoin eläinten maahantuonti on merkittävä osa eläinrikosten kokonaisuutta. Erityisesti Suomeen tuodaan laittomasti paljon kissoja ja koiria.

Suomeen laittomasti päätyviä eläimiä on saatettu pitää ja kasvattaa huonoissa oloissa. Poliisin mukaan salakuljettajan tavoitteena on pitää eläin hengissä ainoastaan siihen asti, että se saadaan myydyksi.

Eläimiä kaupataan pahaa aavistamattomille ostajille esimerkiksi internetin myyntisivustoilla. Poliisi kertoo, että on yleistä, että henkilö näkee myynti-ilmoituksen edullisesta koiran- tai kissanpennusta.

– Myynti-ilmoituksessa usein vakuutellaan, että eläin on rokotettu ja sillä on kaikki vaadittavat paperit. Kauppojen jälkeen omistajalle saattaakin selvitä, että pennulla on jokin sairaus, tai eläinlääkärissä käy ilmi, ettei eläintä ole sirutettu tai rekisteröity. Ulkomailta maahan tuotu pentu voi kantaa sekä eläimille että ihmiselle vaarallisia viruksia tai tauteja, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Pahimmillaan lopettaminen on ainoa vaihtoehto

Pahimmillaan poliisille ja eläinlääkäreille ainoa mahdollisuus voi olla eläimen lopettaminen, mikäli esimerkiksi tuodun pennun papereissa ja alkuperässä on epäselvyyksiä ja on olemassa tautiriski.

Tavallisen kansalaisen on syytä ilmoittaa epäillystä eläinrikoksesta valvontaeläinlääkäriin tai akuuteissa tilanteissa hätänumeroon.

– Jos esimerkiksi havaitsee naapurin hoitavan koiraansa huolimattomasti, otetaan ensiksi yhteys alueen valvontaeläinlääkäriin, tiedotteessa todetaan.

Vaaranmerkit

• Myyjällä on kova kiire saada kaupat hoidettua, eikä hän ole kiinnostunut siitä, millaisen kodin ostaja eläimelle tarjoaa

• Pentu tarjotaan mukaan heti tai pennun emä ei ole paikalla

• Myyntitilanne sovitaan julkiselle paikalle ja myynnistä ei laadita kirjallista sopimusta

• Eläimen alkuperää ei kerrota tai paperit eivät ole kunnossa

Lähde: Poliisihallitus

Lue myös:

    Uusimmat