Poliisi avautui voimattomuudesta Kölnin joukkoahdistelussa: "Hallitsematon kaaos"

Saksalaislehti Spiegel kertoo, että se on saanut haltuunsa poliisin sisäisen raportin, joka valottaa uudenvuodenyön tapahtumia Kölnin rautatieasemalla, jossa lähes sata naista joutui seksuaalisen ahdistelun kohteeksi.

Poliisin sisäisen raportin mukaan viranomaiset olivat voimattomia ja yllättyneitä tilanteesta.

Viranomaiset menettivät kontrollin uudenvuodenyönä Kölnin rautatieasemalla, selviää Saksan poliisin aiheesta tekemä raportti. Raportti on kirjattu 4. tammikuuta.

– Yksin tai porukassa liikkuneet naiset kirjaimellisesti juoksivat kujanjuoksua vahvasti päihtyneiden miesten keskellä, raportissa kirjoitetaan.

Ihmismassa aseman edessä ja sisällä suhtautui kuitenkin välinpitämättömästi poliisin läsnäoloon.

Raportin mukaan poliisit kohtasivat monia järkyttyneitä, itkeviä ja pelokkaita jalankulkijoita, jotka olivat pääosin tyttöjä ja naisia ja jotka kertoivat ”tappeluista, varkauksista, seksuaalisesta häirinnästä naisia kohtaan ynnä muusta”. Tekijöinä mainittiin usein miespuoliset siirtolaiset.

Tekijöiden tunnistaminen – etenkin seksuaalista häirintää tehneiden – ”oli valitettavasti mahdotonta”. Syynä raportin mukaan oli se, että ”turvallisuusjoukot eivät saaneet kaikkia tapauksia, ahdisteluja, rikoksia ja muita hallintaan. Samanaikaisia tapahtumia oli yksinkertaisesti liikaa.”

Hallitsematon kaaos

Poliisi oli raportin mukaan turhautunut siitä, ettei se pystynyt auttamaan kaikkia uhreja. Aina ei ollut edes mahdollista kirjata kaikkia poliisille tulleita ilmoituksia.

Raportti listasi useita esimerkkejä poliisien kokemuksista. Esimerkiksi erään miehen kerrotaan sanoneen ”Olen syyrialainen! Teidän pitää kohdella minua hyvin! Rouva Merkel kutsui minut tänne”. Tapauksien todistajia oli myös uhkailtu, kun he olivat yrittäneet kertoa poliisille hyökkääjien nimiä.

Raportissa uudenvuodenyön tapahtumia kuvaillaan kaaokseksi, joka oli niin pahasti pois hallinnasta, että raportin kirjoittajalla oli jopa epäselvyyksiä, oliko paikalla vakavasti haavoittuneita tai kuolleita ihmisiä. Tämän takia poliisioperaation johtaja päätti tyhjentää koko asema-aukion.

Kirjoittaja tekee raportin lopussa hyytävän loppukaneetin, jossa hän toteaa poliisien kohdanneen sellaisen epäkunnioituksen tason, jollaista kirjoittaja “ei ole koskaan kohdannut 29 vuoden julkisen palveluksensa aikana”.

Kölnin poliisi on saanut uudenvuodenyön tapahtumien johdosta yli 100 ilmoitusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja