Kölnin tapahtumista vaaditaan tarkkaa tutkimusta – osa epäillyistä poliisille tuttuja

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii täydellistä tutkimusta Kölnin uudenvuodenyön tapahtumista. Epäilyjen mukaan ulkomaalaistaustaiset, 20-30 miehen ryhmät ryöstivät kymmeniä ihmisiä ja ahdistelivat naisia kaupungissa. Lisäksi poliisi tutkii ainakin yhtä raiskausepäilyä.

Hyökkäyksen kohteeksi joutui muun muassa siviilivaatteissa ollut naispoliisi.

Merkelin tiedottajan Steffen Seibertin mukaan liittokansleri on soittanut Kölnin pormestarille ja ilmaissut "tyrmistyksensä" väkivallasta.

– Kaikki täytyy tehdä mahdollisimman monen rikoksentekijän löytämiseksi mahdollisimman nopeasti, jotta heidät saadaan oikeuden eteen syntyperästä ja taustasta riippumatta, Seibert lainasi Merkeliä.

Sisäministeri Thomas de Maiziere puolestaan ruoski kovin sanoin Kölnin poliisia tapahtumista ja vaati selitystä. Poliisi ei pystynyt estämään organisoituja hyökkäyksiä, kun se yritti turvata uudenvuoden turvallista juhlintaa. Poliisi oli tyhjentänyt rautatieaseman ja tuomiokirkon välisen aukion, etteivät ilotulitteet vahingoittaisi ihmisiä. Tämän jälkeisiä tapahtumia poliisit eivät heti oivaltaneet.

Sisäministerin mukaan ei ole hyväksyttävää, että poliisit ryhtyivät toimeen vasta uhrien kerrottua asiasta.

– Vaadin kiireellisesti selitystä, ministeri de Maiziere sanoi tv-kanava ARD:llä. 

"Tunsin kopelointia joka puolella" 

Kölnissä ilmestyvän Kölner Stadt-Anzeiger -lehden mukaan osa epäillyistä on ennestään poliisille tuttuja taskuvarkauksista ja ryöstöistä, jotka on tehty lähellä rautatieasemaa.

Saksan viranomaiset varoittavat ihmisiä tekemästä siirtolaisista ja pakolaisista syntipukkeja, vaikka silminnäkijät ovat arvelleet epäiltyjen olleen syntyperältään arabeja tai pohjoisafrikkalaisia.

Ryöstelevän joukkion uhriksi joutunut 28-vuotias Katja L. sanoo olleensa kolmen ystävänsä kanssa rautatieaseman ulkopuolella.

-– htäkkiä tunsin käden takapuolella, sitten rinnoilla, sitten tunsin kopelointia joka puolella, hän kertoi paikalliselle Express-lehdelle.

-Se oli kauheaa. Vaikka huusimme ja huidoimme, tyypit eivät lopettaneet. Olin suunniltani pelosta. Parinsadan metrin matkalla minua kosketeltiin arviolta satakunta kertaa, nainen kertoo.

Kölnin katedraalin edustalle kokoontui tiistai-iltana 200-300 ihmistä vaatimaan naisten kunnioittamista. Yksi naismielenosoittaja piti lappua, jossa luki: "Rouva Merkel, mitä teette? Tämä on pelottavaa."  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja