Malmössä mellakoitiin jälleen: Koulun sytyttämistä epäillään törkeäksi tuhopoltoksi, oikeusministerin mukaan poliisia olisi pitänyt vahvistaa vuosia sitten

Palavia autoja, heitettyjä kiviä ja polttopulloja – poliisi kertoo, voivatko Ruotsin kaltaiset mellakat tapahtua Suomessa 4:53
Palavia autoja, heitettyjä kiviä ja polttopulloja – poliisi kertoo, voisivatko Ruotsin kaltaiset mellakat tapahtua Suomessa

Jo useita päiviä kestänyt mellakointi jatkui jälleen Ruotsin Malmössä viime yönä.

Muutaman rauhallisen tunnin jälkeen mellakointi yltyi paikallista aikaa iltayhdentoista tienolla.

Poliisi käytti kyynelkaasua mellakoitsijoita vastaan. Tilanne rauhoittui vasta kolmen aikaan aamuyöstä.

Mellakoinnin yhteydessä sytytettiin jälleen useita tulipaloja ja poliiseja heiteltiin kivillä. Tapahtumista on poliisin mukaan monia rikosepäilyjä esimerkiksi ilkivallasta ja väkivaltaisesta mellakoinnista ja useita ihmisiä on otettu kiinni.

Joukossa on myös epäily törkeästä tuhopoltosta, sillä puolenyön jälkeen koulurakennus sytytettiin tuleen. Poliisin mukaan palo oli "melko laaja" ja paikalle oli hälytettävä pelastuspalvelu.

Vielä yöllä vahinkojen laajuudesta ei ollut tietoa.

Lisäksi useita autoja, renkaita ja roska-astioita sytytettiin tuleen. Poliisin tiedottajan mukaan pelastuspalvelu ei voinut vastata kaikkiin paloihin välittömästi turvallisuustilanteen vuoksi. Osan paloista annettiin roihuta, jos niiden ei nähty aiheuttavan leviämisvaaraa.

Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut sunnuntain mellakoinnissa.

Ruotsin oikeusministeri Morgan Johansson sanoi sunnuntaina SVT:n haastattelussa, että poliisin resursseja olisi pitänyt vahvistaa jo 25 vuotta sitten.

– On selvää, että kameravalvonnan laajentaminen, rangaistuksen kiristäminen ja poliisivoimien laajentaminen olisi pitänyt tehdä 20-25 vuotgta sitten. Sitä ei kuitenkaan tehty, joten se on nyt meidän tehtävämme, Johansson sanoi haastattelussa. 

Taustalla äärioikeistolaispoliitikon tapa polttaa Koraaneja

Mellakat alkoivat useissa Ruotsin kaupungeissa sen jälkeen kun tanskalaisen äärioikeistopuolueen johtaja Rasmus Paludan aloitti "vaalikiertueensa" Ruotsissa ja poltti tapahtumissaan Koraaneita.

Paludan on viime päivinä joko vieraillut tai ilmoittanut vierailevansa eri kaupungeissa Ruotsissa, mistä on seurannut väkivaltaisia mellakointia ja ilkivaltaa. Väkivalta on pääasiassa kohdistunut poliisiin.

SVT:n mukaan yhteensä yli 40 ihmistä on pidätetty ja noin 17 poliisia loukkaantunut.

Sunnuntaina Paludan ei lopulta näyttäytynyt tilaisuuksissa, joita hän oli ilmoittanut järjestävänsä. Hän ilmoitti iltapäivällä Facebook-sivullaan, että oli päättänyt perua mielenilmauksensa. Paludanin mukaan poliisi on osoittanut "olevansa täysin kykenemätön suojelemaan itseään ja minua".

Poliisi epäili sunnuntaina, ettei Paludan koskaan aikonutkaan saapua paikalle.


Lue myös:

    Uusimmat