Poliisi aloitti selvityksen: Onko Sipilää ja pistoolia esittävä teos laiton? Teoksesta sensuroitiin osa

Oulun poliisi on aloittanut esiselvityksen liittyen Oulun asematunnelissa olleeseen taideteokseen, joka sisälsi muun muassa pistoolin näköisen esineen ja kuvan pääministeri Juha Sipilästä. Poliisin tarkoitus on selvittää, onko kyseessä jonkinlainen viharikos.

Teoksessa oli kuvattu varoituskolmiossa Juha Sipilä ja viereisellä pöydällä oli pistoolin näköinen esine. Ase osoitti poispäin kuvasta ja poistettiin sittemin kokonaan teoksesta heränneen keskustelun vuoksi. Tilassa sijaitsi lisäksi kuva vanhemmasta miehestä, jonka poliisi uskoo esittävän Lars Levi Laestadiusta, jonka mukaan on nimetty herätysliike lestadiolaisuus.

Oulun poliisi otti asian selvitettäväkseen omasta aloitteestaan teoksen tultua tietoon median välityksellä.

– Nyt selvitämme, käynnistetäänkö teoksesta esitutkinta. Mediassa teoksesta on puhuttu ja jopa kuohuttu, joten selvitämme, voiko teoksen tulkita viharikokseksi, kertoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista.

Taideteoksen laillisuuden pohdinta uutta

Kiiskinen kertoo poliisin suhtautuvan kaikenlaiseen vihaan lietsovaan toimintaan kriittisesti, olipa se esitetty taiteena, kuvana, kirjoituksena, puheena tai missä muussa muodossa tahansa. Poliisilaitoksen näkemyksen mukaan tässä teoksessa on elementtejä, jotka voivat olla tulkittavissa vihapuheeksi tai siihen rinnastettavaksi toiminnaksi.

– Puutumme ja selvitämme mahdollisia viharikoksia kohtuullisen matalalla kynnyksellä. Tämänkaltainen pohdinta taideteoksen lainmukaisuudesta meillekin suhteellisen uusi asia, Kiiskinen kertoo.

Kiiskinen kertoo, että selvitystyön taustalla on teoksen kytkeytyminen tämänhetkiseen keskusteluun. Hänen mukaansa julkisuudessa käydyn keskustelun sävy on yksi selvitystyön aloittamiseen vaikuttanut tekijä. Hän ei tarkemmin kommentoi, mistä keskusteluista on kyse. Ilmeisesti kuitenkin juuri Sipilän läsnäolo teoksessa on tärkeä osa mahdollista rikosepäilyä.

– Tämä teos yhteydessä tilanteeseen muodostaa sellaisen kokonaisuuden, että pohditaan, voiko tällainen taide täyttää tällaisen rikoksen tunnusmerkistön, Kiiskinen muotoilee.

Rikosnimikkeitä ei tarkennettu

Kiiskinen ei tässä vaiheessa tarkentanut, millaiset rikosnimikkeet voisivat tapauksessa tulla kysymykseen. Viharikoksella tarkoitetaan vihamotiivilla tehtyjä tekoja, joita voisivat olla tässä tapauksessa mahdollisesti kunnianloukkaus tai laiton uhkaus.

– Nyt pyritään saamaan vitriinin hallinnoija ja taiteilija kuultavaksi ja saamaan lisäinformaatiota siitä, mikä on ollut teoksen ajatus, Kiiskinen kertoo.

Hän arvioi tiistaina olevan selvää, aloitetaanko teoksesta rikostutkinta.

Lue myös:

    Uusimmat