Mainos

Poliisi alkoi jälleen tutkimaan 17 vuoden takaista poikkeuksellista rikosta, joka oli kuin elokuvissa – kaksi poliisia yritettiin murhata epäonnistuneen ryöstön jälkeen

Poliisi on aloittanut uudelleen 17 vuoden takaisen arvokuljetusryöstön yrityksen aktiivitutkinnan. Poikkeuksellisen teko tapahtui Turussa 5. elokuuta vuonna 2002 .

Neljä tai viisi naamioitunutta ja konetuliasein varustautunutta ihmistä yritti murtautua arvokuljetusautoon Vanhan Tampereentien Prisman pihalla.

Ryöstäjät tunkeutuivat kulmahiomakoneen avulla pihalla olleeseen lukittuun mutta vartioimattomaan rahankuljetusautoon. Työskentely auton kimpussa kesti muutamia minuutteja. Tällöin kolme suomea puhunutta haalaripukuista miestä hätisteli konepistooleilla Prisman asiakkaita kauemmas ryöstökohteena olleesta autosta.

Joku Prisman asiakas hälytti poliisin, jonka lähin partioauto lähti paikalle. Samaan aikaan ryöstäjät olivat jostakin syystä jättäneet toimensa kesken ja lähteneet pakoon aikaisemmin Helsingistä varastetulla Chevrolet Chevy Van -pakettiautolla.

Tulittivat päin poliisia

Miehet tulivat poliisiautoa vastaan, ja poliisi tunnisti ryöstöauton, koska sen kuljettajalla oli edelleen naamari kasvoillaan.

Pakomatkallaan epäillyt ampuivat peräänsä lähteneitä poliiseja kohti ja levittivät tielle ajoesteitä tai piikkejä, kunnes poliisi menetti näköyhteyden autoon Polttolaitoksen kadulla. Pakoauto löydettiin myöhemmin palaneen Hevoskadun päästä pururadalta. Epäillyt jäivät kadoksiin.

– Tapahtuma on ollut poikkeuksellinen Suomen rikoshistoriassa. Teko on ollut suunnitelmallinen ja ammattimaisesti organisoitu. Teko on ollut myös erittäin vaarallinen sekä sivullisia että poliisia kohtaan, poliisi kertoo tiedotteessaan.

"Kyllähän poliisin pitää sitä yrittää selvittää"

Uudelleen avatun tutkinnan tutkinnanjohtaja Aki Lahtinen sanoo, että poliisilla ei ole mitään uutta tietoa tapauksesta.

–  Juttu on ollut hyvin poikkeuksellinen. Ennen kuin törkeän ryöstön yritys vanhenee 20 vuodessa, niin kyllähän poliisin pitää sitä yrittää selvittää. Poliisi aina palaa näihin vanhoihin juttuihin.

Lahtisen mukaan epäillyistä ei ole poliiseilla mitään käsitystä. Se on Lahtisen mukaan selvää, että ryöstäjät eivät ole olleet amatöörejä.

–  Se on vaatinut yhteistyötä, organisoitumista, välineitä. Teko on suunniteltu, pakoa on suunniteltu. Tekotapa vaatii erityisosaamista.

Lahtinen ei kommentoi uusia keinoja, joita tutkinnassa nyt käytetään. Tutkintaan on Lahtisen mukaan annettu "riittävä" määrä resursseja.

–  Me pyrimme ratkaisemaan tämän jutun, Lahtinen toteaa.

Poliisi pyytää vinkkejä

Poliisi tutkii juttua törkeän ryöstön yrityksenä. Poliiseja päin ampumista tutkitaan kahtena murhan yrityksenä.

Lounais-Suomen poliisi pyytää ryöstöyrityksestä jotain tietäviä ottamaan yhteyttä sähköpostitse vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai puhelimitse 0295 449 142.

–  Toivomme, että yleisöllä olisi jotain, millä pääsisimme eteenpäin. Siinä on neljä tai viisi ryöstäjää ollut paikalla, todennäköisesti siitä tietää vielä paljon isompi joukko, Lahtinen sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja