Turun arvokuljetusryöstön yrityksessä 2002 oli elokuvamaisia piirteitä – vain yksi saatiin tuomittua

Turun arvokuljetusryöstön yrityksessä 2002 oli elokuvamaisia piirteitä - vain yksi mies saatiin tuomittua 10:49
Turun arvokuljetusryöstön yritys vuonna 2002 sai tutkintanimen Operaatio savupilvi: Katso videolta, mistä nimitys johtui ja mitä erikoisia piirteitä tutkintaan liittyi.

Maanantaipäivänä 5. elokuuta vuonna 2002 Tampereentien Prisman pihalla Turussa yritettiin ryöstää Securitaksen arvokuljetusauto. Teossa oli mukana useita henkilöitä, mutta vain yksi mies saatiin oikeudessa tuomittua teosta. Hänetkin tuomittiin vasta 20 vuotta teon jälkeen.

Sivullisten mukaan Prisman pihalla oli neljä tai viisi naamioitunutta miestä, jotka saapuivat paikalle aiemmin Helsingistä varastetulla Chevy van-pakettiautolla.

Miehillä oli käsissään konepistoolit ja he käskivät aseilla osoitellen sivullisia pysymään loitommalla. Ryöstäjät yrittivät päästä sisään arvokuljetusautoon. Tilanne kaupan pihalla kesti alle viisi minuuttia.

Ryöstöyritys tapahtui keskellä kirkasta päivää ja kaupan parkkipaikalla oli kymmenittäin ihmisiä. Hätäkeskus sai heti lukuisia ilmoituksia tilanteesta. Useita poliisipartioita lähetettiin paikalle.

Arvokuljetusautossa oli yli 400 000 euroa. Ryöstäjät onnistuivat pääsemään sisään autoon, mutta he eivät päässeet käsiksi rahoihin ja saalis jäi saamatta.

– Tekijöiden toiminta oli ammattimaista ja hyvin vaarallista. Heillä oli kasvomaskit ja haalari päällä ja mukana pitkäpiippuisia aseita. Monet ihmiset kaupan pihalla olivat hengenvaarassa, rikoskomisario Aki Lahtinen keskusrikospoliisista kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Pakettiauto poltettiin

Ryöstäjät pääsivät pakenemaan kaupan pihalta ennen poliisien saapumista. Ensimmäinen poliisipartio tuli pakenevaa Chevyä vastaan noin kilometrin päässä Prismalta ja kääntyi pakettiauton perään.

Poliisit lähtivät tavoittamaan pakenevaa autoa, jolloin pakettiautosta heitettiin tielle lukuisia metallipiikkejä. Poliisiauton rengas rikkoontui ja takaa-ajo oli lopetettava.

Lisäksi epäillyt ampuivat Chevyn rikotun takaikkunan kautta kohti poliisiautoa.

Ryöstäjät ajoivat maantieltä Orikedon kuntoiluradalle metsän suojaan, missä he sytyttivät auton tuleen ja pakenivat paikalta. Useat poliisipartiot ja helikopteri etsivät tekijöitä lähistöltä, mutta ketään ei enää löydetty. Paikalta löydettiin kuitenkin hanskat, joista saatiin talteen yhden epäillyn dna.

Palaneesta autosta ei saatu minkäänlaista näyttöä juttuun. Dna-osuma hanskoistakin tuli vasta vuosia myöhemmin. Poliisi ei edelleenkään tiedä, mihin ja miten tekijät pakenivat auton palopaikalta.

– Tekijät katosivat paikalta kuin savuna ilmaan. Tutkinnalle tulikin nimi Operaatio savupilvi, Lahtinen kertoo.

Vain yksi tekijöistä tuomittiin

Kun rikostutkinta avattiin uudelleen vuonna 2019, rikoksesta epäiltyjä oli yhteensä kolme. Oikeudessa kuitenkin vain yhtä heistä syytettiin teosta, koska muiden osalta näyttöä ei saatu riittävästi.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen tämän yhdenkin miehen osalta. Vaikka hanskoista oli saatu tekijän dna, sitä ei oikeuden mukaan voitu täydellä varmuudella sitoa tekopaikalle.

Turun hovioikeus katsoi toisin. Hovioikeus tuomitsi vuonna 2021 46-vuotiaan Marko Nurmisen neljäksi vuodeksi vankeuteen 20 vuotta sitten tapahtuneesta törkeän ryöstön yrityksestä.

– Nyt juttu on vanhentunut eikä poliisi enää tutki sitä, vaikka teosta saataisiin uusia vihjeitä tai uutta näyttöä.

Uudestaan avattua tutkintaa johtanut Lahtinen pitää Turun arvokuljetusauton ryöstön yritystä kaikkinensa ainutlaatuisena Suomen rikoshistoriassa.

– Tämä oli elokuvatyyppinen ryöstö, mikä on todella harvinasta Suomessa. Lisäksi arvokuljetusryöstöt on Suomessa saatu aiemmin ratkaistua, mutta tätä ei saatu.

Katso yllä olevalta videolta, mitä erikoisia piirteitä ryöstön yrityksen tutkintaan liittyi.

Lue myös:

    Uusimmat