Poliisi ajoi päin punaista ja törmäsi henkilöautoon nopeuden ollessa yli 100 km/h, sen jälkeen pelti rytisi kuorma-auton kanssa – näin oikeus tuomitsi virkamiehen

Hälytysajossa kolarin ajanut poliisimies syyllistyi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi torstaina antamassaan tuomiossa. Oikeus ei kuitenkaan määrännyt miehelle rangaistusta.

Kyse oli tapahtumista Espoossa Kehä II:lla viime vuoden helmikuussa. Poliisipartio sai kiireellisen hälytystehtävän huoltoasemalle, jonka pihassa kaksi päihtynyttä miestä oli nousemassa autoon.

Partio lähti tehtävälle ääni- ja valomerkit päällä muuta liikennettä ohitellen.

Poliisi törmäsi henkilöautoon ajettuaan päin punaista

Kolari sattui Kehä II:n ja Karapellontien risteyksessä. Poliisimies ajoi risteyksessä punaisia päin ja törmäsi yli sadan kilometrin tuntivauhdissa oikealta tulleeseen henkilöautoon, jossa oli kaksi ihmistä.

Sen jälkeen poliisiauto ajautui vielä vastaantulevien kaistalle ja osui kuorma-autoon, jossa oli yksi ihminen.

Syyttäjän mukaan henkilöautossa olleet kaksi ihmistä saivat muun muassa useita murtumia ja kaikki kolme ajoneuvoa vaurioituivat.

Henkilöauton kuljettaja ei nähnyt poliisiautoa

Syyttäjä haki poliisimiehelle tuomiota törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Syyttäjän mukaan mies ei ollut noudattanut tarpeellista erityistä varovaisuutta poiketessaan liikennesäännöistä eikä ollut sovittanut ajonopeuttaan sellaiseksi, että pystyi edelleen säilyttämään ajoneuvon hallinnan.

Poliisimies kiisti syytteen sekä syyttäjän väitteen, että auto ei olisi ollut hänen hallinnassaan. Mies kertoi työskennelleensä poliisissa yli 20 vuotta ja ajaneensa hälytysajoa lähes joka päivä ilman yhtäkään kolaria.

Mies kertoi nähneensä oikealta tulleen auton. Hänen mukaansa auto lähti kuitenkin risteyksestä liikkeelle niin hitaasti, että hän luuli kuljettajan havainneen poliisiauton. Toisen auton kuljettaja taasen kertoi, ettei ollut huomannut poliisiautoa ollenkaan.

Oikeus: Poliisi ei noudattanut tarpeellista varovaisuutta

Käräjäoikeuden mukaan jutussa oli riidatonta, että partion saama tehtävä oli kiireellisyydeltään sellainen, että hälytysajoneuvon kuljettaja sai poiketa liikennesäännöistä. Poliisilla oli siis sinänsä oikeus ylittää suurin sallittu nopeus sekä ajaa punaisia päin.

Oikeuden mukaan poliisimies ei kuitenkaan ollut noudattanut tarpeellista varovaisuutta risteysalueelle ajaessaan. Toisaalta hän oli pyrkinyt olemaan varma siitä, että muut tienkäyttäjät havaitsivat hänen ajamansa poliisiauton, oikeus sanoi.

Syyllisyys oli varsin vähäinen

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen vain perusmuotoiseen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Se tuomitsi hänet myös tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Oikeuden mukaan mies oli huolimattomuuttaan aiheuttanut virkatoimellaan suurempaa vahinkoa kuin tehtävän suorittamiseksi olisi ollut välttämätöntä.

Oikeuden mukaan miehen syyllisyys oli kuitenkin varsin vähäinen, kun otettiin huomioon onnettomuuden olosuhteet ja kokonaistilanne. Näin ollen oikeus katsoi, että hänet voidaan jättää tuomitsematta rangaistukseen.

Lue myös:

    Uusimmat