Poliisi sai tuomion hyväksikäyttömateriaalin hallussapidosta – puhelimissa lähes 40 000 kuvaa lapsista

Mies kiisti syytteen ja sanoi, ettei ymmärrä, miten kuvat ovat tulleet hänen laitteilleen.

Oulun käräjäoikeus on tuominnut viisikymppisen poliisimiehen ehdolliseen vankeusrangaistukseen tämän laitteilta löytyneen hyväksikäyttömateriaalin takia. Tuomion mukaan miehen puhelimissa oli lapsista liki 40 000 kuvaa, joista reilu 20 000 oli sukupuolisiveellisyyttä loukkaavia.

Näistä 20 000 kuvasta valtaosassa lapset poseeraavat niin, että heidän sukuelimensä näkyvät. Joukossa oli oikeuden mukaan myös esimerkiksi kuvia, joissa aikuinen kohdistaa sidottuun lapseen seksuaalista väkivaltaa.

Puhelinten lisäksi miehen pilvipalvelusta ja tietokoneelta löytyi oikeuden mukaan joitakin lasta esittäviä kuvia.

Mies kiisti syytteen. Hän kertoi vierailleensa ilmaisilla aikuisviihdesivustoilla ja ladanneensa kuvia puhelimeensa. Hän sanoi uskoneensa, että lasta esittävää seksuaalista materiaalia ei olisi löydettävissä vapaasti netistä. Mies kiisti olevansa seksuaalisesti kiinnostunut lapsista. Hän sanoi, ettei ymmärrä, miten hänen laitteillaan on ollut niin paljon lapsia esittäviä kuvia.

– Hän on täysin varma siitä, että hän ei ole koskaan nähnyt puhelimillaan noin paljon kuvia eikä myöskään ole ladannut puhelimilleen noin paljon kuvia.

Tuomion mukaan mies on pidätetty virastaan

Oikeus piti epäuskottavana, ettei poliisina työskennellyt ihminen mieltäisi, että kyseiset kuvat ovat loukkaavia ja laittomia. Se ei myöskään uskonut miehen selitystä siitä, ettei tämä ymmärtänyt puhelimensa tallennusominaisuuksia.

– Hän on luonut puhelimeensa alakansion tai alakansiot, joissa on ollut tallennettuna kyseessä olevaa materiaalia. Tähän nähden on epäuskottavaa, ettei hän olisi ymmärtänyt muun ohella puhelimiensa tallennusominaisuuksia eikä muutoinkaan mieltänyt kuvia loukkaaviksi tai laittomiksi, tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona 56-vuotiaan miehen sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta 70 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomion mukaan mies on pidätetty poliisin virastaan. Tuomiosta ei selviä, missä poliisilaitoksessa mies on työskennellyt, mutta rikosten tekopaikkakunta sijaitsee Oulun poliisilaitoksen alueella.

Lue myös:

    Uusimmat