Pois tieltä! Liikennesääntöjä rikkonut polkupyöräilijä oli jäädä poliisiauton alle Järvenpäässä – katso kojelautavideo

Polkupyöräilijä oli ajaa suoraan poliisiauton alle Järvenpäässä 0:16
Polkupyöräilijä oli ajaa suoraan poliisiauton alle Järvenpäässä. Video: Facebook / Itä-Uudenmaan poliisilaitos

Liikennesääntöjä rikkoneelle polkupyöräilijälle oli käydä huonosti Järvenpäässä, mutta onneksi poliisiauton ratin takana oltiin hereillä.

Itä-Uudenmaan poliisi julkaisi perjantaina Facebook-sivullaan varoittavan esimerkin videon muodossa. Viime viikolla Järvenpäässä kuvatulla videolla polkupyöräilijä rikkoo väistämisvelvollisuuttaan.

Poliisiauton kameraan tallentuneella pätkällä näkyy, kuinka pyöräilijä ajaa suoraan poliisiauton eteen suojatielle, vaikka on itse tilanteessa velvollinen väistämään.

– Pyöräilijä saa ajaa suojatiestä yli, mutta pyöräilijän täytyy kuitenkin väistää muuta liikennettä. Toki polkupyörän taluttamien suojatien yli tässä kohtaa olisi ollut se turvallisin vaihtoehto, vanhempi konstaapeli Sari Nuolikoski neuvoo.

Kaikeksi onneksi poliisiautolla ei ole vauhtia kuin kolmisenkymmentä kilometriä tunnissa ja kuljettaja on tilanteen tasalla.

Miksi pyöräilijän pitäisi väistää videon tilanteessa?

Kesäkuun alussa voimaan astunut uusi tieliikennelaki muutti pyörätien jatkeen merkintöjä, mutta varsinaiset väistämissäännöt pysyivät kuitenkin ennallaan. 

Videolla ei kuitenkaan ollut kyseessä pyörätien jatke, vaan tavallinen suojatie.

Jotta autoilija olisi tässä videolla näkyvässä tilanteessa väistämisvelvollinen, olisi ennen suojatietä pitänyt olla esimerkiksi kärkikolmio, stop-merkki tai uuden tieliikennelain mukainen liikennemerkki, jolla ilmaistaan väistämisvelvollisuutta pyöräilijän tienylityspaikassa.

Jos väistämisvelvollisuutta ei ole osoitettu edellä mainituilla liikennemerkeillä, on pyörätieltä ajoradalle tulevan pyöräilijän väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevaa ajoradan liikennettä.

Polkupyöräänsä taluttava on puolestaan jalankulkija, jolle on annettava esteetön kulku, jos tämä on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille.

Lähteet: Itä-Uudenmaan poliisilaitos, Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat