Poikkeuksellista Japanissa: Keisari jättää paikkansa – pääsee nyt keskittymään kalojen tutkimiseen

Vanhoillisuuden tyyssijana pidetyssä Japanin keisarihuoneessa tapahtuu tällä viikolla melkoinen mullistus. 85-vuotias keisari Akihito luopuu tiistaina vallasta, ja seuraavana päivän krysanteemivaltaistuimelle nousee hänen poikansa kruununprinssi Naruhito, 59.

Kyseessä on ensimmäinen kerta yli 200 vuoteen, kun vanhimpana yhtäjaksoisena perinnöllisenä monarkiana pidetyssä Japanissa hallitsija vaihtuu muutoin kuin kuoleman kautta. Vallanvaihdon mahdollistamiseksi jouduttiin jopa säätämään erillinen kertaluontoinen laki.

Uuden keisariparin myötä Japanin hovin odotetaan ottavan lisää askeleita kohti nykyaikaa: uusi keisari on opiskellut Oxfordissa, missä hän perehtyi 1700-luvun vesiliikenteeseen Thamesjoella. Naruhito kirjoitti ajastaan Britanniassa kirjan, jonka muistot eivät poikkea normaalista opiskelijaelämästä: olutta, fish and chipisejä – jopa omien vaatteiden pesemistä.

– Ehkä elämäni onnellisinta aikaa, Naruhito kirjoittaa kokemuksistaan 1980-luvun puolivälissä.

Miehisyys jyllää

Uuden keisarin puoliso Masako on valmistunut Harvardin yliopistosta ja teki uraa Japanin ulkoministeriössä ennen avioliiton solmimista vuonna 1993. Sen jälkeen japanilaisia ovat puhuttaneet Masakon mielenterveysongelmat, joiden on muun muassa kerrottu olevan seurausta paineista synnyttää poika kruununperilliseksi.

Masakolla diagnostisoitu sopeutumishäiriö puhkesi Aiko-tyttären syntymän jälkeen. Nykyisen patriarkaalisen käytännön mukaan vallanperimysjärjestyksessä seuraavina ovat Naruhiton veli Fumihito ja tämän poika Hisahito. Masako ei saa edes olla läsnä kun hänen miehensä ottaa keskiviikkona vastaan vallan tunnusmerkit.

Vallasta nyt luopuva Akihito on jo ehtinyt ravistella keisarihuoneen perinteitä. Hän meni vuonna 1959 naimisiin rakkaudesta tavallista kansaa edustavan Michikon kanssa. Akihito on myös pahoitellut Japanin sodanaikaisia julmuuksia sekä yhtynyt kansalaisten suruun luonnonmullistusten jälkeen. Aiemmasta poiketen pari myös halusi kasvattaa ja hoitaa omat lapsensa.

Aikakausi vaihtuu

Hallitsijavaihdoksen myötä Japanissa menee uusiksi myös perinteinen ajanlasku, kun Akihiton Heisei (Rauha vallitsee kaikkialla) -aikakausi päättyy ja Reiwa-aikakausi alkaa. Uuteen nimeen sisältyvät harmoniaa ja järjestystä merkitsevät kirjoitusmerkit.

Vallanvaihdon ja niin kutsutun kultaisen viikon juhlapäivien samanaikaisuus poiki japanilaisille poikkeuksellisen 10 vapaapäivän putken. Kyselyiden mukaan se on ollut kansalaisille enemmän tyytymättömyyden ja ahdistuksen kuin ilon aihe.

Entä mitä tekee eläkkeellä keisari emeritus Akihito? Vetäytyy täysin julkisuudesta ja todennäköisesti uppoutuu tieteelliseen intohimoonsa eli tokko-heimon kalojen tutkimukseen ja luokitteluun. 

Lue myös:

    Uusimmat