Mainos

MTV Uutiset Japanissa: Keisari Naruhito kruunataan Tokiossa – presidentti Niinistö puolisoineen mukana juhlallisuuksissa

1:55
Katso video: Jenni Haukio tutustui Muumipuistoon Japanissa – hymyileväisen rouvan rintapielessä kiinni ollut Pikku Myy -koriste kiinnitti tarkkasilmäisten huomion.

Japanin keisari Naruhito kruunataan tänään Tokiossa. Kruunajaisiin osallistuu suuri joukko kuninkaallisia ja valtioiden päämiehiä lähes 200 maasta.

MTV Uutiset on paikan päällä Japanissa seuraamassa tilaisuutta.

Kruunajaisten suurta paraatia on lykätty marraskuulle toissa viikonloppuna Japaniin iskeneen taifuunin vuoksi. Myrsky tappoi lähes 80 ihmistä.

Naruhito antaa kruunajaisissa juhlallisen vakuutuksen, minkä jälkeen pääministeri Shinzo Abe huutaa "banzai" kolmeen kertaan. Banzai tarkoittaa "kauan eläköön keisari".

Naruhitosta tuli keisari, sillä hänen isänsä luopui kruunusta viime keväänä. Keisarin asema on Japanissa seremoniallinen. Keisarin poliittinen valta riisuttiin toisen maailmansodan jälkeen, kun Yhdysvallat miehitti Japanin.

Vaimo jätti urahaaveet

Keisari Naruhito on Japanin 126. keisari ja 59-vuotias. Naruhito on naimisissa keisarinna Masakon kanssa. Huippuyliopistoissa opiskellut Masako luopui aikanaan lupaavasta diplomaatin urasta avioliiton vuoksi.

Pariskunnalla on yksi tytär, 17-vuotias prinsessa Aiko. Koska Aiko on tyttö, hänestä ei tule maan hallitsijaa. Pariskunnan kerrotaan kärsineen valtavista paineista, koska heille ei aikanaan syntynyt poikalasta, tulevaa keisaria.

Sen jälkeen, kun Naruhito ja hänen puolisonsa Masako saivat tyttären, Japanin hallitus ryhtyi valmistelemaan lainmuutosta, joka olisi mahdollistanut keisarinnan valtaannousun. Työt pistettiin kuitenkin jäihin, kun kruununperimys varmistui muutoin.

Mielipidekyselyjen mukaan japanilaisten enemmistö on kannattanut lakimuutosta, jota maan konservatiiviset piirit vastustavat kiivaasti.

Presidenttipari juhlallisuuksissa

Presidentti Sauli Niinistö puolisoineen osallistuu kruunajaisiin. Presidenttipari on vieraana virallisissa seremonioissa ja juhlapäivällisellä.

Niinistön ohjelmassa oli jo maanantaina tapaaminen pääministeri Aben kanssa. Jenni Haukio puolestaan vieraili Hannon kaupungissa sijaitsevassa Muumi-teemapuistossa.

Edellisen kerran presidenttipari vieraili Japanissa vuonna 2016. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja