Japani juhlii uutta keisaria presidentti Niinistön todistaessa: Vallan kolme myyttistä symbolia ikuisessa piilossa – näin yli tuhatvuotinen rituaali tapahtuu

Japanin keisari Akihito luopui tänään vallasta 2:10
Japanin keisari Akihito luopui vallasta huhtikuun lopussa. Tilalle astui hänen vanhin poikansa Naruhito.

Legendaarisen auringonjumalattaren Amaterasun pojanpojasta alkanut hallitsijaperinne jatkuu Japanissa. Naruhito nousee valtaistuimelle ja uusi keisari julistetaan kansalle sekä maailmalle tiistaina.

Keväällä alkanut Japanin keisarivaihdos on kolmas sataan vuoteen.

Japanin keisarin valtaistuimelle nousu on täynnä rituaaleja, joista suuri osa kietoo keisarin maan perinteisen shinto-uskonnon myytteihin. Kaikkiaan riittejä on 30.

Keisarijärjestelmän dokumentoiduksi iäksi arvioidaan 1300 vuotta.

Vielä keisari Hirohitoa pidettiin jopa jumalallisena, kunnes hän itse ilmoitti sotatappion jälkeen, ettei niin ole. Tänä vuonna perinteitä nähtiin jo huhti-toukokuun vaihteessa, kun Akihito luopui istuimesta ja Naruhito otti paikan vastaan.

Tiistaina suuri päivä

Tiistaina on vuorossa virallinen valtaistuimelle nousun julistus. Myös tässä seremoniassa keisari pukeutuu epäkäytännöllisen näköiseen kaapuun, kiikkerään päähineeseen ja tossuihin, jonka kokonaisuuden sanotaan olevan 800-luvun perinteen mukaisia.

MTV Uutiset raportoi juhlallisuuksista Japanissa koko alkuviikon. Tapahtumia voi seurata sekä netissä että tv-lähetyksissä.

Vielä kolmas juhlariitti on vuorossa marraskuussa. Silloin keisari tarjoaa erityisesti tilaisuutta varten kasvatettua ja valittua täydellistä riisiä ja sakea esi-isille ja maan ja taivaan jumalille.

Keisari rukoillee rauhaa ja runsaita satoja, ja saa nauttia tarjoamisistaan myöhemmin myös itse.

Tiistain tapahtuma, nimeltään "sokuirei seiden no gi", tapahtuu Tokion keisarillisen palatsissa. Palatsin ytimessä on kolme erityistä rakennusta: Bambuhuone, Mäntyhuone (Matsu-no-ma) ja Luumunkukkahuone, Keskimmäisessä Naruhito nousee Takamikura-istuimelle, ja lukee sieltä julistuksensa.

Keisarinna Masako seuraa tapahtumaa vieressä omalta Michodai-istuimeltaan, pukerutuneena dramattiseen kerrokselliseen kimonoon päähineineen

Kalleudet ikuisessa piilossa

Japanin keisarilla ei ole kruunua jonka voisi asettaa päähän, vaan vallan symboleina on kolme muinaisesinettä. Ne ovat peili, miekka ja jalokivi, ja ne pidetään laatikoissa joita ei koskaan avata. Hoviavustajat ovat tuoneet miekka- ja jalokivilaatikot tätä hetkeä varten paikalle.

Miekka vertautuu urheuteen ja jalokivi hyvänsuopuuteen. Uskonnollista peiliä, joka symboloi aurinkojumalatar Amaterasua, ei tässä yhteydessä käytetä.

Naruhito on Japanin 126. keisari, jos ensimmäiseksi lasketaan aurinkojumalattaren pojanpoika Jimmu.

Puheen jälkeen pääministeri Shinzo Abe onnittelee keisaria hallituksen puolesta ja paikallaolevat tervehtivät banzai-huudoilla (eläköön keisari).

Niinistö arvovaltaisessa seurassa

Japanin seremonioista vastaavan hovitoimiston mukaan 190 maan edustajat tervehtivät keisari Naruhitoa ja Suomesta paikalla on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Toimisto on varannut palatsin tiloihin vieraille tarkkapiirtonäyttöjä, joiden kautta puolisen tuntia kestävää seremoniaa voi seurata.

Toimisto sanoo, että 30 vuotta sitten palatsin sisäpihalle eritysrakennusten luo rakennettu katsomo olisi nyt epäkäytännöllinen ja säävaihteluille altis.

Uuden Toyotan kyytiin

Sitten olisi  ollut vuorossa vaatteidenvaihto tavallisempaan juhlapukuun avoautoretkeä varten, joka tehdään vain kerran, kun keisari ja keisarinna tervehtivät kansalaisia. Matka on 4,6 kilometriä pitkä, ja se vie palatsilta Japanin parlamentin Dietin ohi ja päättyy Akasakan keisarillisille tiluksille.

Edellisellä kerralla liki 30 vuotta sitten saattueen juhla-autona oli upouusi musta Rolls-Royce Corniche, kun keisari Akihito oli kyydissä. Sen jälkeen autoa käytettiin vain kerran, 1993, silloisen prinssi Naruhiton ja prisessa Masakon hääautona.

Nyt keisari Naruhito on saanut vartavasten tätä päivää varten valmistettuun mustan avonaisen Toyota Centuryn.

Ainokaiskappale valmistui syyskuussa ja on Toyotan edustusmallin erikoisversio korotettuine takaistuimineen ja turvajärjestelyineen. Hovin mukaan auto maksoi noin 660 000 euroa, minkä voi sanoa olevan paljon Toyotasta, mutta vähän erikoisvalmisteesta.

Keisarillinen automaku on muuten tullut lähemmäksi kansaa, sillä Naruhiton isoisän auto, Mercedes-Benz 770, oli aikanaan 1930-luvulla niin kallis, että ostajalla piti olla usein oma valtio.

Avoauto saattueineen on kuitenkin nyt siirretty taifuunituhojen vuoksi marraskuulle.

Illalla palataan palatsiin illastamaan pitkän kaavan mukaan kansainvälisten huippuvieraiden kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat