Naruhitosta virallisesti Japanin keisari – puoli miljoonaa pikkurikollista armahdettiin kruunauksen kunniaksi

Japanissa kruunataan uusi keisari 3:35
Keisari Naruhito kruunattiin Japanin 126. keisariksi.

Uuden keisarin valtaannousua seurasi noin 2 000 arvovierasta.

Japanin keisari Naruhito, 59, on kruunattu Tokiossa. Hänestä tuli näin Japanin 126. keisari. Kruunajaisia seurasi lähes 2 000 arvovierasta liki 200 maasta. Paikalla on myös presidentti Sauli Niinistö puolisoineen.

Naruhito otti vastaan keisarin virkatehtävät toukokuun alussa, sen jälkeen kun hänen isänsä Akihito luopui kruunusta. Akihito on ensimmäinen keisari joka luopui vallastaan liki kahteen vuosisataan.

– Lupaan aina rukoilla Japanin kansan ja maailmanrauhan puolesta. Seisomalla Japanin kansan rinnalla tulen täyttämään velvollisuuteni Japanin ja sen kansan yhtenäisyyden symbolina, Naruhito sanoi.

– Japanin kansa tulee kunnioittamaan teidän korkeuttanne keisaria valtion ja Japanin kansan yhtenäisyyden symbolina, vastasi pääministeri Shinzo Abe.

Tämän jälkeen Abe huusi kolme kertaa "banzai", joka tarkoittaa "kauan eläköön keisari".

Naruhiton valtaannousua kunnioitettiin myös armahduksella: yli puoli miljoonaa pikkurikoksiin syyllistynyttä japanilaista armahdetaan.

"Keisari on nyt lähempänä kansaa"

Keisarin kruunajaisia oli saapunut seuraamaan myös pieni joukko tavallisia japanilaisia, vaikka kruunajaisten suurta paraatia oli lykätty marraskuulle toissa viikonloppuna Japaniin iskeneen taifuunin vuoksi.

Myrsky tappoi lähes 80 ihmistä.

– En tiennyt, että kuninkaallinen palatsi on suljettu. Olisin halunnut mennä sisään, mutta toisaalta olen ihan tyytyväinen siitä, että olen täällä, sanoi seitsemänkymppinen Sanae Yasuda.

– Tänään on tärkeä päivä uudelle keisarille ja keisarinnalle. Tuntuu siltä, että keisari on nyt lähempänä kansaa kuin ennen. Haluaisin, että hän toisi rauhan sanomaa, täydensi Sendaista paikalle tullut Shuichi Hachinuma, 78.

Naruhito on naimisissa keisarinna Masakon kanssa. Huippuyliopistoissa opiskellut Masako luopui aikanaan lupaavasta diplomaatin urasta avioliiton vuoksi.

Pariskunnalla on yksi tytär, 17-vuotias prinsessa Aiko. Koska Aiko on tyttö, hänestä ei tule maan hallitsijaa. Pariskunnan kerrotaan kärsineen valtavista paineista, koska heille ei aikanaan syntynyt poikalasta, tulevaa keisaria.

Sen jälkeen, kun Naruhito ja hänen puolisonsa Masako saivat tyttären, Japanin hallitus ryhtyi valmistelemaan lainmuutosta, joka olisi mahdollistanut keisarinnan valtaannousun.

Mielipidekyselyjen mukaan japanilaisten enemmistö on kannattanut lakimuutosta, jota maan konservatiiviset piirit vastustavat kiivaasti.

Lue myös:

    Uusimmat