Poikkeuksellisen lämmintä syyskeliä: Suomessa oltiin taas lähellä hellerajaa

Nyt kannattaa nauttia kesäisistä säistä – kohta sataa 7:12
Nyt kannattaa nauttia kesäisistä säistä – kohta sataa (9.9.2023)

Tämän päivän ylimmät lämpötilat mitattiin Satakunnassa, jossa mittari kipusi reilun asteen päähän hellerajasta. Porissa ja Raumalla mitattiin iltapäivällä 23,8 asteen lukemat.

Samankaltaisia lämpötiloja mitattiin myös eilen Seinäjoella ja Pellossa, missä päivän ylin lämpötila oli 23,9 astetta.

Myös yöt ovat Suomessa olleet ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämpimiä. Yön alin lämpötila oli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä laajalti noin 13–15 astetta, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Poikkeuksellisia eli kerran 30 vuodessa nähtäviä lämpötiloja mitattiin esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä, jossa yön alin lämpötila oli 16,2 astetta. Keskimäärin lukema on syyskuussa Kaisaniemessä 10,6 astetta.

Sodankylässä lämpötila laski sunnuntain vastaisena yönä alimmillaan 13,3 asteeseen. Toisaalta taas maan itäosissa yön alin lämpötila vajosi 5,4 asteeseen esimerkiksi Parikkalassa ja Lappeenrannassa.

–  Se on jo paljon lähempänä tavanomaista, päivystävä meteorologi Hannu Valta toteaa.

Kylmempi puhallus pohjoisesta

Lämmin keli jatkuu edelleen alkuviikosta, ja huomenna mitataan suunnilleen samoja lukemia kuin tänäänkin.

Tiistaina kylmemmän ilman raja alkaa valua pohjoisesta etelään ja Lappiin virtaa kylmempää ilmaa. Sateita tulee monin paikoin.

Keskiviikkona nähdään selkeämpi käänne kohti syksyä, ja koko maahan on luvassa sateita. Puolivälissä viikkoa kylmän ja lämpimän ilmamassan raja kulkee Suomen yli, ja luvassa on pari viileämpää päivää.

–  Keskiviikkona ja torstaina sadealue liikkuu Suomen yli itään. Jos silloin pääsee muodostumaan matalapaine, voi tulla hyvinkin runsaita sateita, Valta sanoo.

Loppuviikon säähän liittyy vielä paljon epävarmuutta.

–  Loppuviikko on vielä vähän arvoitus. Sää riippuu muun muassa siitä, kumpi pääsee niskan päälle: kylmä vai lämmin ilmamassa. Torstaina tai perjantaina voi kuitenkin olla luvassa kylmempi puhallus pohjoisesta.

 

Lue myös:

    Uusimmat