Etelä-Suomessa maanantaina koettu lämpöaalto poikkeuksellinen

Kevään ja samalla myös tämän vuoden lämpöennätys rikkoutui maanantaina useaan kertaan. 

Korkein lukema oli Helsinki-Vantaan lentoasemalla noin varttia vaille neljä iltapäivällä mitattu 17,7 astetta, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

– Yli viidentoista lämpöasteen lukemat ovat poikkeuksellisen korkeita ajankohtaan nähden, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto sanoo.

Karuston mukaan lämpötila kohoaa Etelä-Suomessa tähän aikaan vuodesta yli viidentoista asteen vain noin kerran kolmessakymmenessä vuodessa.

Tänään lämpömittari kipusi yli 15 asteen myös ainakin Lappeenrannan, Hyvinkään, Mäntsälän ja Kouvolan mittausasemilla.

Ennen tätä päivää kuluvan kevään lämpöennätys oli Ahvenanmaan Jomalassa mitattu 13,1 astetta pääsiäisviikonlopun lauantaina.

Etelässä saatiin nauttia tänään poikkeuksellisen lämpimästä ilmasta, mutta Keski-Suomessa ja Lapissa oli selvästi viileämpää. Keski-Suomessa mitattiin tänään alle kymmenen asteen lämpötiloja, ja Lapissa saatiin pikkupakkasia.

Luvassa käänne kylmempään

Viikon edetessä sää viilenee Karuston mukaan jälleen ja huomenna on selvästi maanantaita viileämpi päivä Etelä-Suomessa.

Etelään liikkuu alkuviikosta matalapaine, joka tuo maan eteläisiin ja itäisiin osiin sateita. Huomenna maan eteläosissa sataa vettä, mutta illan aikana sade muuttuu lumisateeksi.

Etelässä sää viilenee Karuston mukaan rannikkoa lukuun ottamatta pakkasen puolelle tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

– Päivälämpötilat saattavat nousta plussan tai nollan tuntumaan etelässä, mutta yöpakkaset näyttävät jatkuvan viikon loppupuolelle asti.

Suuret lämpötilaerot kuuluvat Karuston mukaan kevääseen.

– Minun suosikkisanontani on "kevät keikkuen tulevi". Se on joka kevät pitänyt paikkansa.

Sää saattaa etelässä lämmetä jälleen ensi viikonloppuna, mutta ennuste on Karuston mukaan vielä epävarma.

Lue myös:

    Uusimmat