Mainos

Oikeusministeri Häkkänen Oulun tapauksista: "Täysin hävytöntä" – Raiskauslainsäädännölle valmistellaan kokonaisuudistusta

4:42

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) asettaa työryhmän suunnittelemaan raiskauslainsäädännön kokonaisuudistusta. Sen tarkoituksena on selkiyttää lainsäädäntöä esimerkiksi suostumuksen ja sen puutteen osalta.

Teon tekeminen uhrin tahdon vastaisesti ja ilman suostumusta halutaan lainsäädännön näkökulmasta selkeämmin rangaistavaksi teoksi.

Häkkäsen mukaan suunniteltu uudistus on kattavampi kuin julkisessa keskustelussa ollut kansalaisaloite suostumusperusteisesta raiskaussäännöksestä.

Seksi lapsen kanssa raiskausrikokseksi

Työryhmän on tarkoitus myös valmistella muutos, jossa sukupuoliyhteys nuoren lapsen kanssa säädetään rangaistavaksi raiskausrikoksena. Tällä hetkellä teko rangaistaan törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Raiskauslainsäädännön uudistamista on suunniteltu jo viime kesäkuusta lähtien. Oikeusministeriö järjesti kesäkuussa asiantuntijafoorumin rikoslain asiantuntijoiden kanssa.

Keskustelujen pohjalta ministeriö arvioi, että ehdotetut muutokset vastaavat asiantuntijoiden näkemyksiä muutostarpeista.

Tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä on hallituksen esitys, jossa säädettäisiin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten ankaroittamisesta. Rikoslakiin lisättäisiin uusi rangaistussäännös törkeästä lapsenraiskauksesta ja lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin.

Nyt käynnistettävä työ on raiskaus- ja hyväksikäyttörikoksia koskevan sääntelyn kokonaisuudistus, jossa säännökset säädetään uudestaan ja niille kirjoitetaan kattavat ja ajantasaiset perustelut.

Oulun tapaukset "täysin hävyttömiä"

Rikos ja rangaistus -mediapäivässä Vantaan vankilassa vieraillut Häkkänen kertoo, että on seurannut Oulun seksuaalirikosvyyhtiä ja siitä noussutta keskustelua koko ajan. Hän kertoi tapausten saaneen hänet surulliseksi.

MTV Uutisten haastattelussa ministeri tuomitsee rikokset jyrkästi.

– Oulussa ilmenneet tapaukset ovat täysin hävyttömiä. Se, että kansainvälistä hädänalaisten ihmisten auttamisjärjestelmää, turvapaikkajärjestelmää, käytetään siihen että tullaan Suomeen, maailman turvallisimpaan maahan, ja tehdään tällaisia rikoksia, on täysin hävytöntä touhua.

Lainsäädäntöön malttia

Häkkänen sanoo, että maahanmuuton pitäisi olla paremmin hallinnassa ja ihmisten, joilla ei ole oikeutta olla maassa, pitää poistaa maasta nopeammin.

Hän huomauttaa, että pykälien kiristämisellä voidaan tuoda oikeudenmukaisempia rangaistuksia, mutta sillä ei ennaltaehkäistä seksuaalirikoksia. Siihen tarvitaan pehmeitä keinoja, kuten valistusta, nuorisotyötä ja viranomaisyhteistyötä.

Häkkänen vaatii uudistukseen silti malttia ja jäitä hattuun. Hän kertoo, että esimerkiksi viime aikoina on ehdotettu ratkaisuja, jotka saattaisivat laskea rangaistustasoa, kun sitä olisi tarve nostaa.

Häkkänen ei vielä täysin tiedä, mitä hallituksen tiistain hätäkokoontumisessa käsitellään, mutta viesti on selvä.

– Lainsäädännön kehittämistyö vaatii huolellisen arvioinnin, sitä ei voi tehdä hetken mielijohteessa. Pitää äärimmäisen hyvin tuntea koko rikoslain järjestelmä, jotta tietää, että tuota pykälää noin muuttamalla tulee tuollainen ja tuollainen vaikutus. Johtopäätösten pitää perustua huolelliseen arvioon.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja