Perhesurma järkyttää Raisiossa – sosiaali- ja terveysjohtaja: "Yksi mustimmista päivistä Raision historiassa"

Poliisi epäilee äidin surmanneen itsensä ja alakouluikäisen poikansa viime perjantaina Raisiossa. Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg kertoo, että kaupunki on järjestänyt kriisiapua paikallisille ja kuvailee suru-uutista Raision historian surullisimmaksi.

Poliisi tiedotti maanantaina iltapäivällä tutkivansa Raisiossa tapahtunutta perhesurmaa. Niukkasanaisesti tapahtumasta tiedottanut poliisi epäilee äidin surmanneen itsensä ja alakouluikäisen poikansa viime perjantaina. 

Raision sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg sai tiedon surullisesta tapahtumasta viime perjantaina. Poliisi tiedotti asiasta kolme päivää myöhemmin. 

– Sain tiedon perjantaina ja kävimme jo silloin askelmerkit läpi eri toimijoiden kesken. Aloimme heti miettimään, miten lähdemme tarjoamaan apua heti maanantaina.  

Tapaus on järkyttänyt paikallisia

Perhesurma tapahtui Raisiossa, joka on noin 24 000 keskikokoinen kaupunki Varsinais-Suomessa. Kaupunki on tarjonnut kriisiapua tilanteeseen maanantaista lähtien. Myös Raision seurakunta tarjoaa keskusteluapua.   

– Mitä olen saanut kentältä viestiä, niin yhteydenottoja on tullut selvästi enenevissä määrin. On selvää, että tapaus on kyllä järkyttänyt kaupunkilaisia, Sandberg kommentoi. 

Katso keskustelu: Perhesurmat tulevat usein naapureille yllätyksenä – asiantuntija kertoo, miten väkivallan voi huomata

8:41

Sandbergin mukaan nyt on tärkeintä rauhoittaa tilanne ja antaa tukea omaisille ja muille apua tarvitseville.  

– Kyllä tämä on yksi mustimmista päivistä Raision historiassa. Omalla urallani ei ole tapahtunut mitään vastaavaa. 

Asia ei poistu vaikenemalla

Perhesurmassa kuoli alakouluikäinen lapsi ja koulu on viestinyt asiasta perheille Wilma-viestillä. Sandbergin mukaan viesti on herättänyt keskustelua siitä, minkä ikäisille lapsille on syytä kertoa tapahtuneesta.  

– Haluamme painottaa, että olisi tärkeää, että perheessä keskusteltaisiin tapahtuneesta ja autettaisiin lapsia ymmärtämään tapahtunut. Vaikenemalla asia ei poistu.

Raisiossa on tällä hetkellä käynnissä hiihtolomat. Sandbergin mukaan oppilaiden lomalta paluuseen on varauduttu yhdessä koulun kanssa. 

– Koulussa oli ensimmäinen palaveri jo eilen ja eri sote-työntekijät ovat olleet koulun kanssa aktiivisesti yhteistyössä. Varaudumme antamaan tukea oppilaille ensi maanantaina, kun hiihtolomilta palataan.

Tutkitaan, olisiko perhettä voinut tukea paremmin

Lounais-Suomen poliisi on pyytänyt Turun yliopistollisen keskussairaalan lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksiköltä virka-apua. Pyynnön myötä selvitetään, onko joku viranomaistaho mahdollisesti laiminlyönyt virkavelvollisuuksiaan lapsen ja perheen tilanteen tukemisessa ja tunnistamisessa.  

Sandberg on kehottanut niitä kaupungin toimijoita, jotka ovat olleet perheen kanssa tekemisissä selvittämään, olisiko jotakin voinut tai pitänyt tehdä enemmän.  

– Tässä kohtaan ei ole kantautunut korviini sellaista viestiä, että tätä olisi voitu estää, Sandberg kommentoi. 

Katso myös: Perhesurmat herättävät kysymyksiä – asiantuntija: tällaisia ovat perhetragedioiden syntymekanismit

8:56


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja