Jussi Kärjen kommentti: Poliitikot koolla tänään Oulun tapahtumista, luvassa enemmän sanoja kuin tekoja

Eduskuntaryhmät ja hallitus kokoontuvat tänään iltapäivällä pohtimaan keinoja, miten Oulun kaltaiset järkyttävät tapahtumat voitaisiin estää. Kokouksista ei kannata odottaa isoja tuloksia, mutta silti ne ovat äärimmäisen tärkeitä, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

MTV Uutiset seuraa netissä suorassa lähetyksessä eduskunnan iltapäivän tapahtumia kello 14.15 alkaen.

Kansalaisten mitta täyttyi, kun viikonloppuna paljastui lisää alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia, joissa tekijöiksi epäillään maahanmuuttajia. Ensin Oulu, sitten Itä-Helsinki.

Poliitikot vasemmalta oikealle tuomitsivat tapaukset poikkeuksellisen näkyvästi ja nopeasti ja vaativat yhteisessä kuorossa esimerkiksi lisää poliiseja. Näin yhtenäisesti poliitikot eivät ole puhuneet edes hävittäjähankinnoista.

Onko tämä näytelmä, jolla muut puolueet pyrkivät patoamaan perussuomalaisten nousun, kun maahanmuutosta on tulossa kevään vaalien näkyvä teema? Ehkä sitäkin, mutta vahvalla viestillä voi nähdä jalommatkin pyrkimykset.

Vähän tehtävissä vaalikauden lopussa

Kansakunnan perusta murenee, jos ihmiset eivät luota poliitikkojen ja viranomaisten pystyvän huolehtimaan turvallisuudesta. Tämä tunne on järkkynyt Oulussa ja muuallakin. Pahinta on, jos kansalaiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä.

Tänään eduskuntaryhmät kokoontuvat yli hallituksen ja opposition rajan, ja puuhamiehinä ovat olleet erityisesti keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen sekä SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman.

Mielenkiinto kohdistuu eritoten siihen, ovatko Perussuomalaiset mukana eduskuntaryhmien yhteisessä rintamassa vai lähtevätkö he omille poluilleen.

Jokainen tajuaa, että vaalikauden kalkkiviivoilla poliitikot eivät enää pysty eivätkä ehdi tekemään isoja muutoksia tai kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan. Tästä huolimatta iltapäivän kokouksilla on merkitystä. Sanoilla ja yhteisellä viestillä on nimittäin symbolinen merkitys huolestuneille kansalaisille: poliitikot ottavat tilanteen vakavasti.

Tämän viikon kokouksissaan poliitikot pystyvät vain kiiruhtamaan niitä asioita, jotka ovat jo eduskunnan sisällä. Tämä tarkoittaa lähinnä erilaisten rangaistusasteikkojen kiristämistä.

Kevään vaaleissa sanoista tekoihin

Kevään eduskuntavaaleissa ja niitä seuraavissa hallitusneuvotteluissa poliitikot voivat halutessaan siirtyä sanoista tekoihin. Tosin jo Sipilän hallitus on tiukentanut maahanmuuttopolitiikkaa, olivathan perussuomalaiset kirjoittamassa sitä nykyiseen hallitusohjelmaan. Seuraavia askeleita rajoittavat myös kansainväliset sopimukset.

Maahanmuuttopolitiikasta on syytä käydä tässä ja nyt ja keväällä avointa keskustelua, joka on ollut välillä vaikeaa Suomessa.

Muistan erään poliitikon, joka vuoden 2015 pakolaisvyöryn keskellä haastattelun jälkeen tuskaili: "Sieltä tulee sellaistakin väkeä, jolla eivät ole puhtaat jauhot pussissa, mutta sitä ei sovi sanoa nyt ääneen".

Keskustelu ei saa kuitenkaan heilahtaa toiseen ääripäähän, jossa saa sanoa kaiken mitä sylki suuhun tuo. Nyt jos koskaan tarvitaan malttia ja järkeä, niin somessa kuin oikeassa elämässä.

Tämän takia on hyvä, että tänään eduskuntaryhmien ja hallituksen kokouksissa enemmän puhutaan kuin tehdään. Maahanmuuttopolitiikkaa ei pidä tehdä pikkupaniikissa tai tunnekuohuissa, vaan kylmän viileällä harkinnalla.

Ja kylmän viileän keskustelun päätteeksi. Sen voi aloittaa tänään.

Lue myös:

    Uusimmat