Mainos

Poikkeuksellinen tapahtuma herättää vakuutustutkijan epäilyn

Kun korvaushakemuksesta löytyy epäilyttäviä kohtia, tapaukset päätyvät vakuutustutkijoiden käsiin. Suomessa työskentelee 30 vakuutustutkijaa, joiden toimeksiannot vaihtelevat suurista petoksista aina puutteellisen korvaushakemuksen selvittelyyn.

– Tutkijan ammattitaitoa vaaditaan monesti, että osaa kiinnittää huomiota sellaisiin asioihin, mihin normaalisti ei ehkä kiinnitetä huomiota, kertoo tutkintapäällikkö Kari Puisto vakuutusyhtiö Pohjolasta.

Suurin osa epäselvistä korvaushakemuksista ei kuitenkaan ole vakuutushuijauksia, vaan lisäselvittelyyn voi joutua esimerkiksi puutteellisen korvaushakemuksen vuoksi. Iso osa vakuutustutkijan työstä onkin tapahtumaolosuhteiden selvittämistä.

– Puolet tutkimistamme tapauksista on sellaisia, joihin ei sisälly minkään näköistä huijausta.

– Lähdetään selvittelyissä aina siitä tilanteesta, että asiakas on vilpittömästi oikeassa. Me kerätään tapahtumaan liittyvää aineistoa ja laaditaan yhteenveto, jonka jäljiltä tehdään korvausratkaisuja, Puisto kuvailee.

Ei etsivän työtä

Puutteellisia tai epäilyttäviä korvaushakemuksia selvitetään käymällä tapahtumapaikalla, haastattelemalla asianosaisia ja tekemällä teknisiä tutkimuksia. Tärkeintä on kartoittaa, onko vahinkotapahtuma mennyt niin kuin hakemuksessa on kerrottu.

– Jollakin tavalla poikkeuksellinen tapahtuma herättää epäilyt. Esimerkiksi viikonloppuyönä tapahtuneet ulosajot ovat selkeästi sellaisia tilanteita, jolloin tapahtumaolosuhteet kannattaa selvittää.

– Teemme esimerkiksi kolaritutkimuksia. Auton vauhti voidaan määritellä aika tarkkaan tietyissä olosuhteissa jarrutusjälkien perusteella, kertoo tutkintapäällikkö Kari Puisto vakuutusyhtiö Pohjolasta.

Vaikka vakuutustutkijat ovat koulutukseltaan poliiseja, ammatinkuva ei vastaa televisiosta tuttua etsivän työtä. Epäillyn sosiaalista mediaa ei pengota ja varjostamistapauksetkin ovat harvassa.

– Onhan niitä ollut muutamia tapauksia julkisuudessakin, missä on pitänyt tarkkailla ihmisiä. Pääsääntöisesti työ on kuitenkin pitkälti kirjoituspöytätyötä ja paikkatutkintaa, Puisto kuvailee.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.