Mainos

Turussa poikia kosketelleen opettajan uhri ei anna anteeksi kaupungille – "Aivan iljettävää"

Turun kaupunginjohtaja pyysi tänään anteeksi sitä, että Puolalanmäen koulun opettajan toimiin ei puututtu, vaikka yläkoululaisiin poikiin kohdistunut ahdistelu oli Turun opetustoimen tiedossa. Koulun entinen oppilas pitää kaupungin toimintaa anteeksiantamattomana.

Useat Puolalanmäen koulun entiset oppilaat ovat viime päivien aikana kertoneet joutuneensa entisen musiikinopettajansa ahdistelemaksi 1980- ja 1990-luvuilla. Miesopettaja oli kosketellut yläkouluikäisiä poikia ”testatessaan hengitystekniikkaa”.

Tapausten tultua julkisuuteen kävi ilmi, että kaupungin opetustoimi on ollut tietoinen ahdistelusta, mutta tilanne haluttiin hoitaa sisäisesti ilman lastensuojeluviranomaisia tai poliisia vielä senkin jälkeen, kun asiantuntija oli kertonut lasten ahdistelulausuntojen olevan uskottavia.

1980-luvulla Puolalanmäen koulun käynyt mies kertoo järkyttyneensä kuultuaan, että opettajan toimintaa on katsottu läpi sormien.

– Se, että kaupungin koululaitoksessa on tiedetty siitä, eikä ole tehty mitään, minusta se on aivan iljettävää, hän sanoo.

Outoa testiä ihmeteltiin poikien kesken

Mies kertoo joutuneensa muiden poikaoppilaiden tavoin opettajan kyseenalaiseen hengitystekniikkatestiin. Opettaja pyysi hänet leirikoulussa luokkaan, pyysi asettumaan pulpetille selinmakuulle ja avaamaan housut. Sitten opettaja piteli kättään hänen vatsansa päällä ja ”kokeili hengitystä”.

Pojat juttelivat asiasta lähinnä keskenään.

– Emme me oikein tienneet onko se oikein vai mitä se on, mutta kyllä me sitä yhdessä ihmeteltiin, että omituistahan se oli. Nyt kun aikuisena on sitä asiaa miettinyt, niin on ymmärtänyt, että ei niin kuulu tehdä tietenkään, se on ahdistelua.

Hänen mukaansa oli onni onnettomuudessa, että ympärillä oli muitakin, jotka olivat joutuneet kokemaan saman.

– Kaikkein karmeinta olisi ollut, jos olisi joutunut yksin jäämään sen asian kanssa.

Kaupunginjohtajan anteeksipyyntö ei vakuuta

Luokkakavereiden kesken jutellessa tuli jo silloin ilmi, että joidenkin kohdalla koskettelu oli mennyt pidemmälle, ja opettaja oli koskenut myös housujen sisälle.

Hän ihmettelee, miten on mahdollista, että opettajan toimintaan ei aikanaan puututtu, vaikka asia oli viranomaisten tiedossa.

– Minua ahdistaa todella paljon se, että on tiedetty, että lapsille tehdään tällaista eikä sille ole tehty mitään vaan pimitettiin se asia. Se on ihan törkeän vastuutonta.

Turun kaupunginjohtajan tänään esittämä julkinen anteeksipyyntö ei miestä vakuuta, etenkin kun viime vuosina Turun kaupungin taholta on paljastunut muitakin tapauksia, joita on yritetty lakaista maton alle.

Yhtenä esimerkkinä hän nostaa Kupittaan psykiatrisen sairaalan vanhusten kaltoinkohtelun, jota oli kestänyt vuosia ennen kuin asia tuli ilmi. Tapauksen myötä viranomaisten toiminnassa paljastui useita puutteita.

– Onko tämä kaupungin yleinen tapa, että yritetään pimittää tällaisia laiminlyöntejä ja vakavia asioita julkisuudelta ja ihmisiltä, hän ihmettelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.