Ex-kalliolaiset gurun maineessa olleesta kohuopettajasta: "Otsikosta tiesi heti, kuka oli kyseessä"

Kallion lukion pitkäaikaisen opettajan vuosia jatkunut naisoppilaiden piinaus on ollut oppilaiden tiedossa jo vuosia. MTV Uutiset haastatteli lukion entisiä oppilaita näiden kokemuksista. 

– Minua hän ei ikinä ahdistellut, mutta kaikkea hänestä puhuttiin jo silloin. Hän oli sellainen tyyppi, etten olisi halunnut jäädä hänen kanssaan kahden, kertoo Kallion lukiossa 2010-luvun vaihteessa opiskellut nainen.

Kyseinen opettaja opetti Kalliossa jo 1990-luvulla. MTV uutisten haastattelemilla muutamilla tuonaikaisilla oppilailla ei ole opettajasta mainitunkaltaisia kokemuksia, eikä kukaan heistä muista, että koulun käytävilläkään olisi puhuttu erityisen poikkeavasta käytöksestä.

– Hän oli sellainen räväkämpi tapaus. En kuitenkaan muista hänestä mitään erityistä puhutun, eikä ainakaan ollut mitään sellaista, mihin meidän luokkana olisi pitänyt puuttua, kertoo 1990-luvun lopulla lukionsa suorittanut mies.

"Kaikki ajattelivat, että häneen pitää tehdä vaikutus"

Useita kursseja miehen johdolla 2000-luvun lopulla suorittanut nainen kuvaa entistä opettajaansa karismaattiseksi hahmoksi, jolla oli kyky ottaa tila haltuunsa.

– Hän oli gurun asemassa. Kaikki ajattelivat, että häneen pitää tehdä vaikutus, ja että hänen avullaan ja opissaan pääsee Teatterikorkeaan.

Naisella itsellään ei ole kokemuksia epäasiallisesta käytöksestä, mutta hän kertoo, että osa harjoituksista oli hyvin fyysisiä ja ”turkkalaisia”.

– Näin jälkikäteen olen miettinyt, että mahtoivatko kaikki niistä harjoituksista olla 16-vuotiaille sopivia.

"Hänestä tuli kylmät väreet, creepy"

Muiden haastateltujen tavoin myös 2000-luvun lopulla opiskellut nainen kertoo, että miehellä oli selviä suosikkeja, joihin hän ei itse kuulunut. Naisen mukaan opettajasta oli oppilaiden keskuudessa ”jännä” kuva. 

– Muistan lukioaikoina, että yksi tuttu puhui vähän kuiskaillen, että jotain sellaista (oppilaiden ahdistelua) oli. Mutta se oli aihe, josta ei puhuttu. Kuulin kuiskutteluja, mutta niitä ei ehkä osannut ottaa ihan todesta.

Miksi ei?

– Hänestä oli kyllä vähän limainen ja outo kuva, mutta se on mennyt siihen gurun maineen piikkiin.

Nainen kertoo kuitenkin arvanneensa heti uutisen viikonloppuna nähtyään, kenestä oli kyse. 

– En voi sanoa tienneeni, mutta kun näin ensimmäiset otsikot, oli heti selvää, kenestä kirjoitetaan. 

Myös toinen 2000-luvun loppupuolella miehen oppilaana ollut nainen kertoo samanlaista tarinaa:

– Ei tarvinnut kuin lukea otsikko, että tiesin kenestä oli kyse. Ihme, että asialle aletaan tehdä jotain vasta nyt.

Myös hän on ollut epäsopivasta käytöksestä epäillyn miehen oppilaana useammalla kurssilla.

– En ole ikinä kokenut mitään ahdistelua tai sellaista, mutta minulla oli sellainen kuva, etten haluaisi hänen kanssaan jäädä kahdestaan minnekään. Hänestä tuli kylmät väreet, parhaiten häntä kuvaa sana ”creepy”.

"Ajattelin niiden olevan vain huhuja"

Nainen kertoo, että miehestä huomasi heti, ketkä olivat hänen suosikkejaan. 

– Opettajasta puhuttiin todella paljon, mutta ajattelin niiden olevan vain huhupuheita. Kun asialle ei tehty mitään, sitä oli vaikea uskoa. 

Nainen piti miestä myös hyvänä opettajana, vaikkakin pelottavana. 

– Kurssilla oli aina vähän sellainen olo, että minkäköhänlaista palautetta tulee. Hän oli pelottavan oloinen jollain tavalla. Ja vähän sellainen inhottava.

Onko sinulla mitään käsitystä siitä, miksi asialle ei tehty mitään?

– Ajattelen itse niin, että hän on ollut niin kovassa maineessa ja myös arvostettu opettaja, että ehkä se liittyy jotenkin siihen. Ehkä oppilaita ei ole uskottu tai asiaa ei ole alettu puimaan hänen maineensa takia.

Mainos

Lisää aiheesta

    Suosituimmat videot

    Uusimmat

     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.