Mainos

Turkulaiskoulun ex-oppilas päätyi seksisuhteeseen ahdistelijaopettajan kanssa: Hän sai raivokohtauksia ja oli kaverillinen, se oli manipulointia

Turussa Luostarivuoren koulussa 90-luvulla työskennelleen miesopettajan epäillään käyttäneen oppilaitaan seksuaalisesti hyväksi sekä kohdelleen ja puhutelleen näitä epäasiallisesti. Asiasta uutisoi aiemmin Turun Sanomat. Yksi entisistä oppilaista kertoo MTV Uutisille päätyneensä miehen kanssa seksisuhteeseen alaikäisenä.

Luostarivuoren koulun ahdistelutapaukset tulivat julkisuuteen Turun Sanomien julkaiseman artikkelin myötä perjantaina.

Lehden mukaan yli 30 koulun entistä oppilasta on kertonut opettajan ahdistelleen ja hyväksikäyttäneen tyttöoppilaitaan.

Neljä oppilaista on Turun Sanomien mukaan kertonut opettajan kosketelleen heitä seksuaalisesti ja pakottaneen seksuaalisiin tekoihin. Lehden mukaan nuorimmat ahdistelun uhreista ovat kertoneet olleensa tapahtuma-aikaan alakouluikäisiä.

Tapaukset ajoittuvat pääosin 1990-luvun alkupuolelle.

MTV Uutiset tavoitti kolme Luostarivuoren koulun entistä oppilasta, jotka kuvailevat ahdistelusyytösten keskiöön joutunutta miestä äkkipikaiseksi ja pelottavaksi, mutta toisaalta kaverilliseksi ja pidetyksi opettajaksi, jolla on taito ”puhua ihmiset ympäri”.

Myös heidän kokemuksensa ajoittuvat 90-luvulle. Henkilöiden nimiä ei kerrota jutussa heidän suojelemiseksi.

"Hänessä on ikään kuin kaksi puolta"

Yksi haastatelluista kertoo tavanneensa miehen ensimmäisen kerran alakouluikäisenä.

– Meitä hän tuli opettamaan varmaan juuri vastavalmistuneena. Hän oli hyvin cool ja rento. Erilainen kuin muut opettajat. Kääntöpuolena hänen juttunsa olivat aika roiseja, ja kaksimielisyyksiä viljeltiin jatkuvasti. Mielestäni ne eivät olleet niinkään yksittäisiin henkilöihin kohdistuvia, vaan liikkuivat yleisellä tasolla, hän kertoo.

– Hänessä on ikään kuin kaksi puolta. He, jotka ovat olleet tykättyjä ja hänen sisäpiirissään, eivät ole välttämättä saaneet tuta hänen pelottavaa ja manipuloivaa puoltaan.

Myös toinen haastatelluista kertoo tutustuneensa mieheen alakoulussa.

– Kukaan muu ei ollut niin rento tai antanut sellaista huomiota kuin hän. Oli sellaista tuijottelua, flirttailua ja muuta sopimatonta. Jo silloin sen tavallaan ymmärsi, mutta ei oikein tiennyt, miten siihen tulisi reagoida, hän sanoo.

– Hän osasi etsiä juuri ne tytöt, jotka kaipasivat aikuisen huomiota, hän jatkaa.

Kumpikaan ei kertomansa mukaan tullut opettajan ahdistelemaksi.

"Ei se ihan oikein mennyt"

Kolmas MTV Uutisten haastattelema ex-oppilas kertoo tavanneensa miehen niin ikään ala-asteella. Nainen kertoo ihastuneensa opettajaan.

– Vielä silloin ei tapahtunut mitään sopimattomuuksia.

Joitain vuosia myöhemmin kaksikko aloitti yhteydenpidon harrastustoiminnan yhteydessä. 

– Kun olin noin 15-vuotias, aloimme käydä autoretkillä ja kaiken maailman ajeluilla, missä otin häneltä suihin. Myöhemmin nämä aktiviteetit lisääntyivät entisestään.

Nainen kertoo harrastaneensa miehen kanssa seksiä ollessaan 17-vuotias.

– Muistan, että hän alkoi painostamaan minua jo aiemmin, mutta itselläni oli sellainen ajatus, että minun täytyi olla vähän vanhempi, että suostuisin tällaiseen.

Nainen korostaa, ettei tilanteisiin liittynyt kuitenkaan pakotusta.

– Välillä hän sai jotain raivokohtauksia ja häntä pelättiin, mutta muuten hän oli kaverillinen ja osasi kietoa ihmiset pikkusormensa ympärille. Se oli sellaista manipulointia.

– Joskus hän oli minullekin vihainen ja lepyttelin häntä suuseksillä. Jos jälkikäteen miettii, niin ei se ihan oikein mennyt.

MTV Uutiset ei tavoittanut opettajaa kommentoimaan asiaa.

Turun kaupunki kertoi perjantaina, että opettaja joutui jättämään virkansa Luostarivuoren koulussa ilmi tulleen häirinnän ja ahdistelun vuoksi 1990-luvun alkupuolella.

Kaupungin sivistystoimialan johtaja on toivonut, että ahdistelun tai häirinnän kohteeksi joutuneet ottaisivat yhteyttä viranomaisiin. Turun kaupungilla ei ole tiedossa, että tapauksia olisi viety aikanaan poliisille, kertoo STT. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.