Poikaporukalle tuomiot 14-vuotiaan rajusta some-kiusaamisesta – nöyryyttäviä videoita ulosteen syömisestä

Poikaporukalle tuomiot 14-vuotiaan rajusta some-kiusaamisesta – rikostoimittaja avaa poikkeuksellisia yksityiskohtia 10:17
Rikostoimittaja avasi poikkeuksellisia yksityiskohtia MTV Uutiset Livessä.

Oikeus on tuominnut yhdeksän pojan tiiviin kaveriporukan poikkeuksellisen rajusta some-nöyryyttämisestä. Tekijöistä seitsemän oli tapahtuma-aikaan 15-vuotiaita. Lähes 30 000 euron korvausten maksumiehiksi joutuivat myös kaksi alle 15-vuotiasta poikaa siitä huolimatta, etteivät olleet tapahtuma-aikaan rikosvastuussa.

Kaverusporukan julmuuksien uhriksi joutui 14-vuotias poika kesän ja syksyn 2021 aikana Länsi-Uudellamaalla. Oikeus käsitteli asian suljetuin ovin, mutta antoi ratkaisustaan tänään julkisen selosteen, johon myös tämä juttu perustuu.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan kuuden nuoren joukko loi uhrin kiusaamista varten Snapchat-viestisovellukseen kaksi valetiliä. Tilien käyttäjänimiksi he valitsivat nimet, joiden perusteella uhri kuvitteli keskustelevansa tytön kanssa.

Nuoret olivat tilien avulla yhteydessä 14-vuotiaaseen uhriinsa, jonka kanssa he virittelivät seksuaalissävytteisen keskustelun. Uhri kuvitteli koko ajan käyvänsä keskustelua ikäisensä tytön kanssa ja tätä mielikuvaa poikajoukko myös vahvisti jatkuvasti.

Kaverusporukan julmana tarkoituksena oli kuitenkin vain saada uhri kuvaamaan itsestään valokuvia ja videoita, joita he levittivät sitten yhteisessä Snapchat-ryhmässään, joka heillä oli ollut käytössään alakoulusta saakka.

Pojat myös katselivat uhriltaan saamiaan kuvia ja videoita yhdessä. Oikeuden mukaan kuvamateriaalissa uhrin kasvot olivat selvästi tunnistettavissa.

Yhä rajumpia pyyntöjä

Poikajoukko pyysi aluksi uhria kuvaamaan itseään alasti. He pyysivät ikätoveriaan myös kuvaamaan masturboimistaan.

Kun uhri noudatti tytöksi luulemansa "keskustelukumppanin" pyyntöä, poikajoukon pyynnöt pahenivat koko ajan. He ideoivat pyyntöjään yhdessä.

– Valetilien ja viestien ainoa tarkoitus ja sisältö on ollut houkutella asianomistaja seksuaalisiin tekoihin, oikeus toteaa julkisessa selosteessa.

– Videoista voidaan päätellä, että asianomistajalta on asteittain pyydetty yhä rajumpaa ja nöyryyttävämpää materiaalia.

Uhri uskoi keskustelevansa itsensä ikäisen tytön kanssa ja kiusaajajoukko myös vahvisti viesteissään jatkuvasti tätä vaikutelmaa.

Kiusaajajoukko pyysi uhriaan työntämään peräaukkoonsa erilaisia esineitä ja kuvaamaan toimitusta. Lopulta nuoret saivat uhrin myös kuvaamaan itseään ulostamassa, hieromassa ulostetta itseensä ja syömässä omaa ulostettaan.

Uhri lopetti yhteydenpidon vasta, kun häntä pyydettiin tekemään natsitervehdys alasti.

Yksi videoista levisi koulussa

Oikeuden mukaan kuvat ja videot levisivät useille henkilöille. Tapahtumat päätyivät lopulta poliisin tietoon, kun yksi uhrin itsestään kuvaamista videoista levisi laajalle joukolle koulussa lokakuussa 2022.

Tässä vaiheessa viestittelystä oli kulunut jo yli vuosi.

Poliisi löysi uhrin tietolaitteista lopulta yli 100 kuvaa ja videota, joissa hän noudatti tytöksi luulemansa "keskustelukumppaninsa" toiveita. 

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus piti toimintaa erityisen nöyryyttävänä. Oikeuden mukaan rikoksen kohteena oli herkässä murrosiässä oleva lapsi, jolle rikos oli hänen ikänsä ja kehitystasonsa vuoksi omiaan aiheuttamaan hänelle erityistä vahinkoa.

Se, että pojat saivat ikätoverinsa kuvaamaan teot ja lähettämään kuvamateriaalin eteenpäin, lisäsi oikeuden mukaan hyväksikäytön vahingollisuutta. Vaarana oli, että materiaali lähtee leviämään netissä, niin kuin tosiallisesti tapahtuikin.

Oikeus katsoi, että pojat toimivat yhdessä, vaikka vain heistä yhdellä oli tunnukset valetileihin.

Neljälle ehdollista vankeutta

Oikeus katsoi, että viestittelyyn osallistui yhteensä kuusi poikaa, joista neljä oli 15-vuotiaita ja kaksi alle 15-vuotiaita. Rikosvastuu ei koske alle 15-vuotiaita, joten he eivät saaneet rangaistusta teosta. 

15-vuotta täyttäneet oikeus katsoi syyllisiksi törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitoon. Kolme heistä sai vuoden ja seitsemän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen, yhden osalta rangaistus oli puolitoista vuotta ehdollista vankeutta.

Oikeuden mukaan vankeusrangaistusten alhaisuus ja ehdollisuus johtui poikien nuoresta iästä ja siitä, ettei heillä ollut aiempia rikostuomioita.

Lisäksi oikeus tuomitsi kuvia hallussaan pitäneet kaksi 15-vuotiasta poikaa 60 päiväsakkoon ja yhden samanikäisen pojan 25 päiväsakkoon.

Kaikki kiusaamiseen osallistuneet yhdeksän poikaa, myös alle 15-vuotiaat, määrättiin maksamaan uhrille yhteensä 27 600 euroa kärsimys- ja haittakorvauksia. Korvausvastuuta ei soviteltu esimerkiksi poikien iän tai tekojen mukaan, vaan se jakautuu tasaisesti kaikkien osallisten kesken.

Tuomio ei ole lainvoimainen, joten osapuolet voivat valittaa ratkaisusta hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat