Mainos

Pohjoismaiset elokuvat näytteillä Oulussa

Merkittävä pohjoismainen lyhytelokuva- ja dokumenttifestivaali Nordisk Panorama alkaa Oulussa huomenna ja jatkuu sunnuntaihin. Vuosittain eri Pohjoismaissa järjestettävän tapahtuman elokuvat korostavat pohjoista kulttuuria ja elämäntapaa. Festivaalin kilpailusarjaan osallistuu tänä vuonna 24 dokumenttia ja 38 lyhytelokuvaa.

Viime vuonna Virpi Suutarin ja Susanna Helken dokumentti Joutilaat palkittiin Tanskan Århusissa dokumenttisarjan pääpalkinnolla.

Suomalaisia dokumenttielokuvia on kilpailussa tänä vuonna kuusi, muun muassa Kai Nordbergin Matka kohti valoa sekä Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin jo kansainvälistä mainetta niittänyt Elämän äidit. Lyhytelokuvia on Suomesta yhdeksän, tunnetuimpina ohjaajina Eija-Liisa Ahtiala ja Katariina Lillqvist.

Ruotsalaisohjaaja Jan Troell kunniavieraana


Nordisk Panorama on elokuva-alan ammattilaisten festivaali. Ouluun saapuu satoja AV-alan ammattilaisia, ohjaajia, tuottajia sekä televisiokanavien ja tiedotusvälineiden edustajia ympäri maailman. Viikon kunniavieras on ruotsalaisohjaaja Jan Troell (s. 1931).

Troellin elokuvia nähdään festivaalilla omassa erikoissarjassaan seitsemän. Troell on ohjannut muun muassa elokuvan Il Capitano (1991), joka kuvaa Juha Valjakkalan tekemää kolmoismurhaa Ruotsissa 1980-luvulla. Troell on ollut kaksi kertaa Oscar-ehdokkaana ulkomaisten elokuvien sarjassa sekä voittanut lukuisia muita kansainvälisiä palkintoja, muun muassa Kultaisen karhun Berliinissä 1968.

Festivaalin muut erikoissarjat ovat Troellin lisäksi lasten Panorama, rockdokumentit, tanssielokuvat, Pohjanmeri-projekti, arktiset elokuvat sekä tanskalaiselokuvista muodostettu Close Up.

Festivaalilla runsaasti oheisohjelmaa

Viikon aikana yleisöllä on mahdollista keskustella ohjaajien kanssa erillisissä keskustelutilaisuuksissa. Festivaalilta näytetään myös televisio-ohjelmaa 24 tuntia vuorokaudessa Oulun kaapeliverkossa.

Yksi festivaalin merkittävä osatapahtuma on TeknoRama, joka kokeilee, mitä mahdollisuuksia eri medioiden digitalisoituminen antaa elokuvatuotannolle. Lisäksi on tarjolla runsaasti muuta oheisohjelmaa; Oulun torille muun muassa pystytetään venäläiseen tutkatelttaan rakennettu höyrysauna.

Oulu on valittu Nordisk Panorama -festivaalin pysyväksi järjestäjäksi Suomessa. Muut festivaalikaupungit ovat Bergen Norjassa, Århus Tanskassa, Reykjavik Islannissa ja Malmö Ruotsissa. Nordisk Panorama on järjestetty vuodesta 1990.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.