Mainos

Pohjoismaiden suurin aurinkovoimala käyttöön Helsingissä

Teholtaan pohjoismaiden suurin valtakunnan sähköverkkoon kytketty aurinkosähkövoimala vihittiin tänään käyttöön Helsingin Pitäjänmäessä. ABB:n taajuusmuuttajatehtaan katolle on rakennettu 1200 neliömetriä aurinkopaneeleja, yhteensä 870 aurinkokennoa. Teholtaan voimala on 181 kilowattia ja se tuottaa sähköä noin 160 000 kilowattituntia vuodessa. Sähköntuotanto vastaa noin 30 kotitalouden vuotuista sähkönkulutusta. Aurinkovoimalan mahdollinen ylijäämäsähkö syötetään valtakunnan verkkoon.

- Voimalan tuotto käytetään trukkien akkujen lataamiseen. Meillä on täällä tehtaalla käytössä15 sähkötrukkia. Aurinkovoimalan vuotuinen sähköntuotanto vastaa suurinpiirtein trukkien vuosikulutusta, arvioi ABB Drives -liiektoimintayksikön johtaja Antti Suontausta.

Suomessakin paistaa

ABB:n kiinnostus aurinkosähköön johtuu siitä, että yhtiö valmistaa muuntajia, jotka muuntavat aurinkosähkön

verkkosähköksi. Maailman aurinkosähkömarkkinat kasvavat 30 prosentin vuosivauhtia. Viime vuonna pelkästään aurinkosähkövaihtosuuntaajien maailman markkinoiden arvo oli noin kolme miljardia Yhdysvaltain dollaria.

- Tämä on meille iso liiketoiminta-ala ja odotukset ovat tietenkin suuret. Tällä omalla aurinkovoimalalla haemme kokemuksia pohjoisista oloista. Tämä on myös tutkimushanke sen lisäksi, että se tuottaa kaksi prosenttia tehtaassa kuluvasta sähköstä, kertoo Suontausta.

Aurinkovoimalan rakentaminen maksoi 500 000 euroa. Työ-ja elinkeinoministeriö maksoi hankkeesta kolmasosan energiatukena.

ABB uskoo aurinkovoiman mahdollisuuksiin myös Suomessa.

- Usein väitetään, ettei Suomessa ole riittävän aurinkoista. Mittausten mukaan aurinkosähkön saatavuus on kuitenkin Suomessa 70 prosenttia Intian lukuihin verrattuna. Kesällä meillä paistaa itse asiassa enemmän kuin Intiassa, muistuttaa Suontausta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja