Mainos

Pohjoismaat esillä Yhdysvaltain vaalitentissä

Pohjoismaat on nostettu esimerkiksi Yhdysvalloissa demokraattipuolueen ehdokasväittelyssä.  Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivät viisi kandidaattia kävivät viime yönä ensimmäisen tv-väittelynsä. 

Hillary Clintonin haastajaksi noussut Bernie Sanders ihailee avoimesti Pohjoismaita, joissa hänen mielestään yhteiskunta tasaa tehokkaasti hyvinvointieroja. 

Myös Clinton toi omissa puheenvuoroissaan esiin huolensa tuloeroista ja kannatuksensa lakisääteiselle äitiyslomalle. Hän kuitenkin sanoutui selvästi irti ajatuksesta, että Yhdysvaltojen tulisi ottaa maillia Pohjoismaista. 

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että Pohjoismaita kehutaan erityisesti amerikkalaisen vasemmiston parissa. 

- Norjan, Tanskan, Ruotsin ja Suomen kaltaiset maat on nostettu esille. Niissä on toteutettu valtion roolia hyvin ja nostettu valtiota esiin tällaisena progressiivisena voimana, Aaltola kuvaa. 

Republikaanien keskuudessa suhtautuminen on Aaltolan mukaan skeptisempää. 

- Republikaanit ovat sitä mieltä, että keskusvaltio on itse asiassa vapautta rajoittava voima ja halutaan korostaa sitä, että valtaa pitää hajauttaa mahdollisimman lähelle yksilöä. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.