Mainos

Pohjoiseen odotettavissa osittainen auringonpimennys

Pohjoisissa osissa Suomea nähdään varhain maanantaiaamuna osittainen auringonpimennys. Parhaiten pimennys on nähtävissä Utsjoella, jossa se alkaa kello 3.49 ja päättyy 5.10.

Suurimmillaan pimennys on Utsjoella kello 4.29, jolloin kuun varjo peittää auringon 43-prosenttisesti. Kello 3.50 alkava pimennys näkyy sitä paremmin, mitä pohjoisemmaksi maata mennään.

Oulun korkeudella aurinko nousee maanantaina kello 4.12 ja 39-prosenttinen auringonpimennys on suurimmillaan kello 4.24. Sodankylän observatorion geofyysikon Johannes Kultiman mukaan osittainen pimennys näkyy parhaiten Pohjoisnapa-alueella, jossa aurinko peittyy 60-prosenttisesti.

Nyt nähtävä pimennys ei Kultiman mukaan ole tieteellisessä mielessä merkittävä. Auringonpimennyksistä kiinnostuneita hän opastaa hankkimaan kansan almanakan, josta löytyvät tiedot vuosittaisista pimennyksistä.

Pimentyvää aurinkoa ei saa katsoa paljain silmin. Silmät voi suojata esimerkiksi hitsaajanlaseilla numero 14 tai 15. Saatavilla on myös tarkoitusta varten valmistettuja kalvoja. Auringonpimennykset syntyvät, kun Kuu tulee Maata kiertäessään Maasta katsottuna Auringon eteen ja peittää sen joko osittain tai kokonaan.

Täydellinen auringonpimennys näkyi Suomessa viimeksi Helsingin-Joensuun linjalla varhain aamulla 22.7.1990. Seuraavaa täydellistä pimennystä saa odottaa yli sata vuotta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.