Mainos

Pohjois-Norja autioituu

Pohjois-Norjaa koettelee maaltapako, jota talouden nousukausi on kiihdyttänyt. Pelkästään viime vuonna noin seitsemän prosenttia muutti kotikunnastaan. Saaristo ja rannikko autioituvat sellaista vauhtia, että Norja pelkää Tromssan läänin maaherran mukaan joutuvansa jakamaan asumattomien saaristo-ja merialueiden luonnonvaroja muiden maiden kanssa.

Yhä useampi lentokone Pohjois-Norjasta Osloon tulee tyhjänä takaisin. Peräti 7 000 pohjoisnorjalaista muutti viime vuonna maan eteläosiin; talouskasvun luomat työpaikat kun keskittyvät sinne.

Pohjoisen lääneissä sisäinen muutto on vielä vilkkaampaa: Karuimmat kunnat menettivät lähes viidenneksen väestöstään vajaassa kymmenessä vuodessa; suuri osa muutti Tromssan kaupunkiin. Mutta nousukausi on paha myös Tromssalle - kasvu on kääntynyt hienoisen laskuun ja työvoimasta on huutava pula koko Pohjois-Norjassa.

Tromssan läänin maaherra vaatii kriisiohjelmaa sodanjälkeisen ajan tapaan; muuten ovat uhattuina Norjan oikeudet käyttää asumattomien alueiden luonnonvaroja. Norjaan kuuluvia Huippuvuoria saavat muut jo hyödyntää - venäläiset louhivat sieltä hiiltä.

Lääkkeeksi autioitumiseen haetaan työvoimaa ulkomailta - muuttoliike Pohjois-Suomesta on suurta ja toivottua.
(MTV3/Merja Sundström)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.