Pohjois-Koreasta paennut isä vetoaa Kiinan presidenttiin – maa uhkaa lähettää vaimon ja pienen lapsen takaisin hirmuvallan kynsiin

Pohjois-Koreasta kotoisin oleva mies vetoaa Kiinan presidenttiin Xi Jinping sekä Aasiaa kiertävään Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin, jotta Kiina ei karkottaisi miehen neljävuotiasta poikaa ja vaimoa takaisin Pohjois-Koreaan. Tapauksesta kertoo muun muassa BBC.

Kiinan hallinto on viime aikoina tiukentanut suhtautumistaan Pohjois-Koreasta loikanneita ihmisiä kohtaan. BBC:n mukaan Kiinan turvallisuusviranomaiset ovat pidättäneet viime kuukausien aikana jo kymmeniä Pohjois-Koreasta paenneita ihmisiä.

BBC:n mukaan Kiina ei pääsääntöisesti pidä Kiinaan paenneita pohjoiskorealaisia pakolaisina vaan laittomasti maassa oleskelevina siirtolaisena. Osa pidätetyistä palautetaan tämän vuoksi takaisin kotimaahansa.

Nimimerkkiä Lee käyttävän pohjoiskorealaisen loikkarin vaimo ja lapsi pakenivat hiljattain onnistuneesti Kiinaan, mutta jäivät kiinni kiinalaisviranomaisten tekemässä ratsiassa toissaviikolla. Perheen isä Lee pakeni Pohjois-Koreasta etelän puolelle jo vuonna 2015. Miehen mukaan hänen perhettään odottaisi Pohjois-Koreassa vankeus tai jopa kuolemantuomio.

– Toivon, että Xi Jinping ja Donald Trump ajattelisivat lastani omana lapsenlapsenaan ja lähettäisivät hänet vapaaseen maahan, Etelä-Koreaan, mies kertoo. 

Rajavalvontaa tiukennettu

Britannian yleisradioyhtiön mukaan Pohjois-Koreasta etelään loikanneiden ihmisten määrä on pudonnut tänä vuonna reilulla kymmenyksellä. Luvut perustuvat Etelä-Korean viranomaisilta saatuihin tietoihin. Etelä-Korean mukaan tammikuun ja elokuun välillä 780 pohjoiskorealaista onnistui pakenemaan etelänaapuriin.

Etelä-Korean viranomaiset uskovat, että määrän putoaminen johtuu siitä, että sekä Pohjois-Korea että Kiina ovat tiukentaneet rajavalvontaa.

Monet Pohjois-Koreasta pakenevat ihmiset yrittävät päästä etelän puolelle pakenemalla ensin Kiinaan, sillä Etelä-Korean vastainen raja on äärimmäisen tarkasti vartioitu.

– Voin lähes kuulla lapseni kutsuvan nimeäni. Mielessäni näen lapseni kylmässä tyrmässä. En voi vain olla tekemättä mitään, epätoivoisen Lee sanoo.

Kiinan kiristynyt linja on havaittu myös ihmisoikeusjärjestöissä. Muun muassa Human Rights Watch (HRW) on vaatinut kansainvälistä yhteisöä sekä YK:ta painostamaan Kiinaa, jotta pakkopalautukset saataisiin lopetettua.

– Nämä ihmiset kohtaavat kidutusta, pakkotyötä, seksuaalista hyväksikäyttöä tai pahempaa, järjestön Aasian toiminnan apulaisjohtaja Phil Robertson toteaa järjestön lausunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat