Pohjoiskorealainen loikkari avautuu ensimmäistä kertaa paostaan – korkea-arvoisen upseerin poika selvisi täpärästi luotisateesta: "Pelkäsin, että minut teloitettaisiin"

Sotilaan pako Pohjois-Koreasta tallentui valvontakameroihin 0:58

Viime vuonna Pohjois-Koreasta rajan yli Etelä-Koreaan loikannut sotilas selvisi luotisateesta ja kertoo nyt ensimmäistä kertaa haastattelussa pakonsa syitä.

Katso videolta viime vuonna laajalti uutisoitu Oh Chong Songin äärimmäisen täpärä pako Pohjois-Koreasta.

Viime vuonna uutisoitiin laajasti pohjoiskorealaisesta sotilaasta, joka onnistui pakenemaan maasta Etelä-Koreaan rankan luotisateen läpi.

Erikoisen tapauksesta teki se, että mies ylitti rajan ehkä kaikista tarkimmin vartioidusta kohdasta ja kuin ihmeen kaupalla selvisi maanmiestensä luodeista.

Mies on antanut pakonsa jälkeen ensimmäisen haastattelun, jossa hän kertoo loikkauksensa taustoja.

Pelko teloituksesta sai ylittämään rajan

25-vuotias Oh Chong Song on omien sanojensa mukaan kenraalimajurin poika.

Mies oli ajautunut ystäviensä kanssa ongelmiin, jonka seurauksena hän oli alkanut juomaan. Matkalla takaisin tukikohtaansa hän oli joutunut ajamaan tarkastuspisteen läpi.

Pelko teloituksesta oli liian suuri, joten nuorukainen päätti jatkaa matkaansa vauhdilla.

– Pelkäsin, että minut teloitettaisiin, jos kääntyisin takaisin, joten ylitin rajapisteen, Oh kertoo medialle. 

Hän sanoo, ettei kadu loikkaustaan naapurimaahan.

Etenkin nuoremmat sukupolvet välinpitämättömiä

Korkea-arvoisesta isästään huolimatta Oh kertoo haastattelussa, ettei hän tunne uskollisuutta Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-Unia kohtaan.

– Pohjois-Koreassa etenkin nuoremmat sukupolvet ovat välinpitämättömiä politiikkaa ja johtajia kohtaan, loikkari kertoo japanilaismedialle.

– Luultavasti 80 prosenttia sukupolveni nuorista ei tunne uskollisuutta maan johtoa kohtaan. Vain periytymällä siirtyvä valta otetaan annettuna, eikä maalla ole varaa ruokkia kansalaisiaan, hän jatkaa.

Oh kielsi haastattelussa väitteet, että hän olisi Pohjois-Koreassa etsintäkuulutettuna murhasta.

Ymmärtää häntä ampuneita sotilaita

Ohia hoitanut lääkäri Lee Cook-jong kertoi viime kuussa julkaistussa radiohaastattelussa, että loikkari oli saanut jo Etelä-Koreasta töitä ja ostanut itselleen auton. Hän lisäsi vielä, että mies on jo melkein päässyt eroon pohjoiskorealaisesta aksentistaan.

Oh kertoo haastattelussa ymmärtävänsä häntä ampuneita maanmiehiään.

– Jos olisin ollut heidän sijassaan, olisin tehnyt saman. Elleivät he olisi ampuneet minua, heitä olisi rangaistu ankarasti.

Lue myös:

    Uusimmat