Pohjois-Korean satelliittilaukaisu epäonnistui

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston mukaan epäonnistumiseen johtanut ongelma ei ollut suuri. Uutta laukaisua kaavaillaan lokakuulle.

Pohjois-Korean torstaina laukaiseman satelliittia kuljettaneen raketin laukaisu on epäonnistunut, kertoo maan valtiollinen uutistoimisto KCNA.

KCNA:n mukaan ongelma tapahtui lennon kolmannen vaiheen aikana. Uutistoimisto väittää, että epäonnistumisen aiheuttanut ongelma ei ollut suuri ja että uusi laukaisu onnistuu lokakuussa.

Laukaisu tapahtui maan luoteisosassa sijaitsevasta Pohjois-Pyeonganin provinssista torstain vastaisena yönä paikallista aikaa.

Aiemmin Etelä-Korea ja Japani kertoivat havainneensa laukaisun. Japani raportoi ensin Pohjois-Korean laukaisseen mahdollisen ballistisen ohjuksen, joka lensi maan yli.

– Tuorein Pohjois-Korean laukaisu on erittäin ongelmallinen asukkaiden sekä lento- ja laivaliikenteen turvallisuuden näkökulmasta, sanoi Japanin hallituksen tiedottaja Hirokazu Matsuno.

Myöhemmin Japanin pääministeri Fumio Kishida sanoi tuomitsevansa Pohjois-Korean laukaisun. Kishidan mukaan laukaisu oli YK-päätösten vastainen.

– Kaikkia tekijöitä tarkastellessa olemme vahvistaneet, ettei mitään päätynyt maan kiertoradalle tällä kertaa, joten pidämme laukaisua epäonnistuneena, Kishida sanoi.

Myös Yhdysvallat tuomitsi laukaisun.

– Epäonnistumisesta huolimatta se oli räikeästi monien YK:n turvallisuusneuvoston päätösten vastainen teko, joka kiristää jännitteitä ja uhkaa horjuttaa alueen turvallisuustilannetta, sanoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja Adrienne Watsonlausunnossaan.

Toinen epäonnistunut laukaisu

Kyseessä oli jo Pohjois-Korean toinen epäonnistunut yritys laukaista satelliitti.

Edellinen yritys epäonnistui toukokuussa, kun satelliittia kuljettanut raketti päätyi mereen vain minuutteja laukaisun jälkeen.

Vaikka laukaisu epäonnistui, raketti lensi kauemmaksi kuin viime yrittämällä, sanoo uutistoimisto AFP:n haastattelema kansainvälisen strategian tutkimuksen instituutti IISS:n tutkija Joseph Dempsey.

– Avaruus on haastava. Epäonnistumiset ja niistä oppiminen ovat usein osa lopulta toimiviksi osoittautuvien suunnitelmien kehitystä, Dempsey sanoi.

Pohjois-Korea on kertonut kehittävänsä vakoilusatelliittia vastatoimena Yhdysvaltain kasvaneelle sotilaalliselle läsnäololle Korean niemimaan lähistöllä.

Alkuviikosta alkaneen Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen vuosittaisen yhteisen sotaharjoituksen on tarkoitus kestää kuun loppuun saakka.

Lue myös:

    Uusimmat