Etelä-Korea sai haltuunsa osia Pohjois-Korean laukaisemasta tuhoutuneesta satelliitista

Etelä-Korea löysi Pohjois-Korean laukaiseman kantoraketin osia 1:11
Etelä-Korea julkaisi kuvia löytämistään Pohjois-Korean satelliitin osista – tältä ne näyttävät.

Etelä-Korea julkaisi kuvia löytämistään satelliitin osista, uutistoimisto Reuters kertoo.

Pohjois-Korea kertoi yrittäneensä laukaista sotilastiedustelusatelliittia avaruuteen varhain keskiviikkona. Laukaisu kuitenkin epäonnistui ja satelliitti putosi mereen. Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan uuden Chollima-1 -satelliitin tuhoutumisen syynä oli moottoriongelma, CNN kertoo. 

Etelä-Korean asevoimien virkamies Lee Kwangsub kertoi tiedotustilaisuudessa Etelä-Korean armeijan suorittaneen keskiviikkona operaation, jossa se sai haltuunsa Pohjois-Korean raketin osia. 

– Ammus putosi veteen noin 200 kilometriä lounaisen Eocheongin saaren länsipuolella sen jälkeen, kun se oli kulkenut kaukana Baengnyeongin saaren länsipuolella, Lee sanoi.

Reutersin julkaisemalla videolla näkyy Etelä-Korean löytämän raketin osia, erityisesti suuri lieriön muotoinen kappale.

Reutersin haastatteleman asiantuntijan George William Herbertin mukaan kyseessä on todennäköisesti nestemäistä polttoainetta käyttävä raketti. Herbert uskoo lieriön sisällä olevan pyöreän ja ruskean osan olevan polttoaineen tai hapettimen säiliö, Herbert lisää.

Satelliitin laukaisu aiheutti Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa ilmahälytyksiä ja evakuointivaroituksia. Myös Japanissa Okinawan alueella varoitettiin mahdollisesta ohjuksesta. Hälytykset kuitenkin peruttiin melko pian molemmissa maissa, kun selvisi, ettei laukaisusta aiheutunut vaaraa.

Yhdysvaltojen, Japanin ja Etelä-Korean viranomaiset ovat vahvasti tuominneet satelliitin laukaisun. KCNA:n mukaan Pohjois-Korea aikoo selvittää laukaisun epäonnistumisen syyt pikaisesti ja yrittää sitä uudestaan.

Japani varoitti maanantaina tuhoavansa jokaisen alueelleen saapuvan pohjois-korealaisen ohjuksen sen jälkeen, kun Pohjois-Korea ilmoitti suunnitelmistaan laukaista satelliitti.

Lue myös:

    Uusimmat