Etelä-Korea: Pohjois-Korea teki ohjuskokeen – taustalla pääsykielto talviolympialaisiin?

Viime viikolla Pohjois-Korea kertoi testanneensa ääntä nopeampaa ohjusta, ja kuusi valtiota kehotti maata lopettamaan epävakauttavan toiminnan alueella.

Pohjois-Korean epäillään laukaisseen ballistisen ohjuksen mereen tiistaiaamuna paikallista aikaa, kertoo Etelä-Korean asevoimat.

Viime viikolla Pohjois-Korea sanoi testanneensa ääntä nopeampaa ohjusta. Maan mukaan kyseessä olisi ollut hypersooninen eli vähintään viisinkertaista äänennopeutta kulkeva ohjus, mutta etelänaapuri on kyseenalaistanut väitteen.

Etelä-Korean asevoimien mukaan tiistainen ohjus sen sijaan saavutti hypersoonisen vauhdin.

Laukaisun ajoitus merkityksellinen

YK:n turvallisuusneuvosto keskusteli maanantaina viime viikon ohjuskokeesta suljettujen ovien takana järjestetyssä kokouksessa. Kuusi maata, mukaan lukien Yhdysvallat ja Japani, kehottivat ennen maanantain kokousta Pohjois-Koreaa lopettamaan epävakauttavan toiminnan alueella.

Analyytikot arvioivat, että Pohjois-Korea on saattanut ajoittaa tuoreimman laukaisun turvallisuusneuvoston kokouksen yhteyteen.

–  Laukaisulla on poliittisia ja sotilaallisia motiiveja, Etelä-Koreassa sijaitsevan tutkimusinstituutin tutkija Shin Beom-chul sanoo uutistoimisto AFP:lle.

–  Pohjois-Korea jatkaa testejä monipuolistaakseen ydinasearsenaaliaan, mutta se ajoitti laukaisunsa YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen päivälle maksimoidakseen sen poliittisen vaikutuksen, hän lisäsi.

Tutkija arvioi, että Pohjois-Korea on voinut haluta esitellä maksiminopeuttaan, sillä Etelä-Korea oli epäillyt, ettei edellisessä ohjuskokeessa ollut nopeuden perusteella kyse hypersoonisesta ohjuksesta.

Etelä-Korean asevoimien mukaan ohjus laukaistiin noin puoli kahdeksalta tiistaiaamuna paikallista aikaa, ja se lensi 700 kilometrin matkan 60 kilometrin korkeudessa 10 machin nopeudella eli noin kymmenkertaisella äänennopeudella.

Liittyykö ajankohta olympialaisiin?

Soulilaisyliopiston professori Park Won-gon puolestaan arvioi, että laukaisujen tiheys voisi viitata siihen, että Pohjois-Korea ajoittaa laukaisujaan Pekingin talviolympialaisten alle.

Pohjois-Korealta on evätty pääsy ensi kuussa järjestettäviin kisoihin sen jälkeen, kun maa jätti pandemian myöhentämät Tokion kesäolympialaiset väliin viime vuonna koronahuolien vuoksi.

Tiistaina laukaistu ohjus laskeutui Japanin talousvyöhykkeen ulkopuolelle. Japanin pääministeri Fumio Kishida kutsui laukaisua "erittäin valitettavaksi". Ohjuksen jäljiltä ei välittömästi raportoitu vahinkoja.

Yhdysvallat tuomitsi

Yhdysvallat tuomitsi tiistaina Pohjois-Korean aamulla tekemän ohjuskokeen. Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan ohjuskokeet uhkaavat koko kansainvälistä yhteisöä ja rikkovat YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia.

Yhdysvallat tulee jatkossakin puolustamaan niin Etelä-Koreaa kuin Japania, ulkoministeriö jatkoi.

Ulkoministeriön mukaan kyseessä oli ballistinen ohjuskoe. 

Pohjois-Korea ampui syyskuussa massiivisen ohjuksen tavarajunan vaunusta – katso, kuinka ammus laukaistiin.

Lue myös:

    Uusimmat