Pohjois-Korean tiedustelusatelliitti loiskahti mereen heti laukaisun jälkeen – keskuskomitea: "Valmistelu edesvastuutonta"

Pohjois-Koreaa hallitsevan työväen puolueen keskuskomitea on esittänyt kovaa kritiikkiä tiedustelusatelliitin epäonnistuneesta laukaisusta, kertoo Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA.

Keskuskomitean kokousraportin mukaan valtapuolue on arvostellut toukokuisesta laukaisusta vastanneita virkamiehiä ja vaatinut tutkintaa vakavan epäonnistumisen selvittämiseksi. Keskuskomitean mukaan virkamiehet olivat valmistelleet satelliitin laukaisua edesvastuuttomasti.

Pohjois-Korean satelliitti ja sen kantoraketti putosivat mereen pian laukaisun jälkeen saavuttamatta kiertorataa.

Etelä-Korea on kertonut tuoreeltaan onnistuneensa nostamaan merestä suuren kantoraketin osan. Etelä-Korea on sanonut, että tutkijat voivat saada satelliitin ja kantoraketin hylyistä lisätietoa Pohjois-Korean ohjus- ja satelliittiohjelmista.

Pohjois-Korea aikoo uusia satelliittilaukaisun

Keskuskomitean mukaan Pohjois-Korea aikoo piakkoin laukaista tiedustelusatelliittinsa onnistuneesti. Pohjois-Korea on aiemmin kertonut tarvitsevansa tiedustelusatelliitin vastapainottamaan Yhdysvaltojen lisääntyvää sotilaallista läsnäoloa alueella.

Yhdysvallat, Etelä-Korea ja Japani tuomitsivat Pohjois-Korean toukokuun 31. päivä tekemän tiedustelusatelliitin laukaisun. Kolmikon mukaan laukaisu rikkoi YK:n päätöslauselmia, jotka kieltävät Pohjois-Koreaa tekemästä kokeita tai laukaisuja, joissa käytetään ballistista ohjusteknologiaa. Analyytikoiden mukaan mannertenvälisten ballististen ohjusten kehittämisen ja avaruuslaukaisujen välillä on merkittävää teknologista päällekkäisyyttä.

Pohjois-Korea on tänä vuonna rikkonut YK:n päätöslauselmia tekemällä useita ohjuskokeita, myös mannertenvälisillä ballistisilla ohjuksilla.

Pohjois- ja Etelä-Korean välit ovat tällä hetkellä aallonpohjassa. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on vaatinut aiemmin tänä vuonna maataan lisäämään asekehitystä, mukaan lukien taktisten ydinaseiden kehittämistä.

Lue myös:

    Uusimmat