Pohjois-Korea epäonnistui vakoilusatelliitin laukaisussa – naapuri uskoo Venäjän auttaneen

Pohjois-Korea kertoi maanantaina, että sen tiedustelusatelliittia kuljettanut raketti oli räjähtänyt vain minuutteja lentoon lähdön jälkeen.

Etelä-Korea kritisoi pohjoisnaapurinsa epäonnistunutta yritystä lähettää vakoilusatelliitti kiertoradalle. Etelä-Korean mukaan tämä oli ollut alueen vakautta uhkaava provosoiva teko.

Pohjois-Korea sanoi myöhään maanantaina, että sen tiedustelusatelliittia kuljettanut raketti oli räjähtänyt vain minuutteja lentoon lähdön jälkeen. Räjähdyksen epäillään johtuneen moottoriviasta.

Japanin yleisradioyhtiö NHK esitti tiistaina dramaattista kuvaa, jossa liekehtivä kappale lensi yötaivaalla ja räjähti tämän jälkeen tulipallona. NHK:n mukaan video oli kuvattu Kiinan koillisosasta Pohjois-Korean laukaisuyrityksen aikoihin.

Pohjois-Korean vakoilusatelliitin laukaisu päättyi räjähdykseen 1:12
Katso: Japani ja Etelä-Korea kuvasivat, kuinka Pohjois-Korean vakoilusatelliittia kantanut raketti räjähtää ilmassa.

– (Laukaisu) rikkoi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia lopputuloksestaan huolimatta, Etelä-Korean kansallisen turvallisuuden virasto sanoi.

Analyytikko: Venäjän apu lisääntynee

Marraskuussa Pohjois-Korea sanoi onnistuneensa laukaisemaan ensimmäisen vakoilusatelliittinsa kiertoradalle ainakin kahden epäonnistuneen laukaisuyrityksen jälkeen. Pohjois-Korea sanoo satelliittinsa olevan toiminnassa, mutta Etelä-Korean tiedusteluviranomaiset ovat kyseenalaistaneet väitteen.

Etelä-Korea uskoo Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin saaneen Venäjältä teknistä apua marraskuisen laukaisunsa kanssa. Etelä-Korea sanoo pohjoisnaapurinsa toimittaneen vastineena Venäjälle aseita Ukrainassa käytettäväksi.

Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap raportoi viime viikonloppuna, että ryhmä venäläisiä insinöörejä oli saapunut Pohjois-Koreaan auttamaan satelliitin laukaisussa. Yonhap pohjasi tietonsa hallinnon sisäiseen viranomaislähteeseen.

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa majaansa pitävän Korean kansallisen yhdistymisen instituutin vanhempi analyytikko Hong Min arvelee, että Venäjän tekninen apu Pohjois-Korealle kiihtyy entisestään, jotta seuraava yritys onnistuisi.

Lue myös:

    Uusimmat