Pohjois-Korean kommunistipuolue täyttää huomenna 72 vuotta – uutta ydin- tai ohjuskoetta pelätään

Jos Pohjois-Korea tekee lähipäivinä uuden ydinkokeen, ei se tule kenellekään yllätyksenä, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio. Kallion mukaan tähän on kaksi syytä.

– Pohjois-Korea jatkaa ydinohjelmaansa määrätietoisesti ja johdonmukaisesti. Lisäksi se on ajoittanut ydin- tai ohjuskokeita usein merkittävien juhlapäivien yhteyteen.

Pohjois-Koreassa vietetäänkin huomenna merkkipäivää, kun maa juhlistaa hallitsevan kommunistipuolueen perustamisen 72-vuotispäivää.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että Pohjois-Korea saattaa tehdä samaan aikaan ydin- tai ohjuskokeen.

"Yleisesti ottaen he ovat melko riidanhaluisia"

Viime viikolla useat mediat kertoivat venäläisen uutistoimisto Ria Novostin tietoihin perustuen, että Pohjois-Korea valmistautuu uuteen pitkänmatkan ohjuskokeeseen.

Ria Novosti perusti tietonsa venäläisen kansanedustaja Anton Morozovin lausuntoon. Morozov vieraili viime viikolla Pohjois-Koreassa venäläisdelegaation mukana.

– He antoivat meille jopa matemaattisia laskuja, jotka heidän mielestään todistavat, että heidän ohjuksensa yltää Yhdysvaltojen länsirannikolle. --- Yleisesti ottaen he ovat melko riidanhaluisia, Ria Novosti kirjoitti Morozovin sanoneen.

"Pohjois-Korean johto ei halua tehdä itsemurhaa"

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhapin mukaan Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean joukot lisäsivät tiedusteluoperaatioita, kun spekulaatiot Pohjois-Korean uudesta ohjuskokeesta alkoivat.

Asiasta Yonhapille kertoneen Etelä-Korean armeijalähteen mukaan Pohjoisen provokaatiot eivät vaikuta uhkaavilta, mutta Pohjois-Korean ohjustukikohdassa on havaittu "jatkuvaa liikehdintää".

Ulkopoliittisen instituutin Kallion mielestä mikään ei kuitenkaan vaikuta siltä, että Pohjois-Korea olisi valmistautumassa sotaan "normaalia enempää".

– Mikään ei myöskään viittaa siihen, että Pohjois-Korean johto haluaisi tehdä itsemurhan, Kallio viittaa mahdollisten sotatoimien seurauksiin.

Vaikka Pohjois-Korea tekisi uusia ydin- tai ohjuskokeita tällä viikolla, ei se Kallion mukaan muuttaisi kansainvälistä tilannetta suuntaan tai toiseen.

– Pohjois-Korea on tehnyt selväksi, että se jatkaa ydinohjelmaansa, ja sen kehittäminen edellyttää uusien ydin- ja ohjuskokeiden tekemistä. Eli sen silmissä tilanne ei muuttuisi oikeastaan mitenkään.

– Kansainvälisen yhteisön näkökulmasta on huolestuttavaa ja valitettavaa, että Pohjois-Korea etenee lähemmäs sitä, että se todellakin täytyy hyväksyä ydinasevallaksi. 

Sauli Niinistö kommentoi Pohjois-Koren ydinaseita

2:54

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja