Mainos

Pohjois-Korean esittelemät aseet muistuttavat USA:han yltäviä ohjuksia, arviot ristiriitaisia: Pelkkiä kuoria vai uhka USA:n maaperälle?

Pohjois-Korean massiivisessa sotilasparaatissa esiteltiin tänään kahta ohjusta, jotka muistuttavat erehdyttävästi mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia.

Sotilasparaatissa vyöryi pääkaupunki Pjongjangin Kim Il-sungin aukiolle toinen toistaan isompia ohjuksia, mutta niistä neljä suurta vihreää kiinnittivät sotilasasiantuntijoiden huomion.

Pohjois-Koreaan erikoistuneen NK News -sivuston johtajan Chad O'Carrollin mukaan kyseessä saattavat olla mannertenväliset ballistiset ohjukset tai niiden prototyypit. Myös Yonhap-uutistoimiston eteläkorealaisten viranomaislähteiden mukaan kyseessä ovat juuri nämä ohjukset, joiden kantama yltäisi Yhdysvaltoihin asti.

O'Carroll toteaa, että ohjuksia tulisi testata pitkään, ennen kuin ne voisi laukaista. Hän sanoo, että tiedustelupalvelujen olisi helppo havaita ne ennen laukaisua.

Osa asiantuntijoista on kuitenkin sanonut, että paraatissa esitellyt ohjukset saattavat olla myös arvioitua kehittyneempiä, mikä tarkoittaisi sitä, että uhkaa olisi vaikeampi torjua.

Näin arvelee Kim Dong-Yeop Far Eastern Studies -instituutista.

– Tämä vaikuttaa selkeästi viestiltä Yhdysvalloille, että he ovat valmiita uhkaamaan Yhdysvaltojen maaperää, sanoo Adam Mount Center for American Progress -tutkimuslaitoksesta CNN:lle.

Osa asiantuntijoista kuitenkin muistuttaa mahdollisuudesta, etteivät ohjukset ole aitoja, vaan malleja, joilla yritetään tehdä vaikutus muihin maihin.

Pohjois-Korea ei ole itse kertonut, onko sillä toimivia ballistisia mannertenvälisiä ohjuksia.

Harjoitukset näkyivät jopa satelliittikuvissa

Pohjois-Koreassa juhlittiin edesmenneen johtajan Kim Il-sungin 105-vuotispäivää.

Sotilaskoneet muodostivat luvun 105 taivaalle. Maan johtaja Kim Jong-un katseli, kun sotilasrivit marssivat ja tankit rullasivat paraatissa.

Kim Il-sungin aukio täyttyi tuhansien sotilaiden tasaisista punaisista riveistä. Paraati näytettiin suorana televisiossa.

Sotilasparaatin on tarkoitus osoittaa sotilaallista voimaa Yhdysvalloille, Etelä-Korealle ja Japanille.

Pohjois-Korean oli myös epäilty tekevän kuudennen ydinkokeensa juhlapäivänä. CNN:n paikalla olevan toimittajan mukaan Pohjois-Korean viranomaiset eivät toistaiseksi ole antaneet viitteitä siitä, että koe tehtäisiin.

CNN:n mukaan Pohjois-Korea on yleensä tehnyt ydinkokeet noin puoli kymmenen aikaan aamulla.

– Mutta vaikka ydinkoetta ei ole vielä tehty, se ei tarkoita, etteikö sitä tehtäisi, CNN:n toimittaja arvioi.

Kim Jong-un näkyi taputtamassa ja hymyilemässä korokkeella. Kaduilla oli kymmeniätuhansia ihmisiä.

– Kuolemme puolestasi, sotilaat huusivat.

Pohjois-Koreaa tarkkailevan 38 North -ryhmän Joseph Bermudezin mukaan tapahtuman valmistelut näkyivät jopa satelliittikuvista, joissa näkyi tuhansia ihmisiä ja satoja ajoneuvoja harjoittelemassa.

Pohjois-Korea ottanut ohjusharppauksia

Jännitteet Korean niemimaalla ovat voimistuneet viime päivinä. Uutiskanava NBC Newsin tietojen mukaan Yhdysvallat on valmis tekemään iskun Pohjois-Koreaan, jos viranomaiset saavat varmuuden siitä, että maa aikoo tehdä ydinkokeen.

Aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat myös ilmoitti, että USS Carl Vinson -lentotukialuksen johtama iskuryhmä määrättiin siirtymään lähemmäs Pohjois-Koreaa.

Pohjois-Korea on tehnyt viisi ydinkoetta, joista kaksi viime vuonna. Lisäksi se on tehnyt useita ohjuskokeita, joista yhdessä kolme ohjusta laskeutui veteen hyvin lähelle Japania viime kuussa.

Asiantuntijat ovat erimielisiä Pohjois-Korean valmiudesta, mutta maan uskotaan edistyneen ohjusohjelmissaan viime vuosina.

– Olemme valmistautuneita vastaamaan perusteelliseen sotaan perusteellisella sodalla, ja olemme valmiita vastaaman omalla ydiniskulla ydiniskua vastaan, sanoi Kim Jong-unin kakkosmiehenä tunnettu Choe Ryong-hae

1:53

1:46

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.