Pohjois-Korean diktaattori hamuaa Venäjän ydinteknologiaa, mutta onko sitä tarjolla? "Pitää katsoa miten Kiina tähän reagoi"

Vladimir Putin ja Kim Jong-Un tapasivat Venäjällä 5:06
Mitä Venäjän ja Pohjois-Korean johtajien tapaamisesta jäi käteen? Ulkomaantoimittaja arvioi.

MTV Uutisten ulkomaantoimittajan mukaan Kiinan reaktioita tulee seurata Venäjän ja Pohjois-Korean sotilaallisen yhteistyön syventyessä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat tänään keskiviikkona Venäjän Kaukoidässä sijaitsevassa Vostotshnyin avaruuskeskuksessa. 

Tapaamisen taustalla on arvioitu olevan pyrkimys syventää maiden välistä sotilaallista yhteistyötä. 

Venäjän on arveltu havittelevan Pohjois-Korealta lisää ammuksia ja aseita Ukrainaan. 

Pohjois-Korea taas on Venäjän ydinaseiden tarpeessa, arvioi MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu.

– Yhdysvaltain mukaan Pohjois-Koreassa olisi käynyt venäläisiä asiantuntijoita liittyen nimenomaan näihin ohjus- ja avaruuskysymyksiin. 

Hopsun haastatteleman Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyrki Kallion mukaan Pohjois-Korealle on tärkeintä saada mannertenvälinen ohjus, jolla se voi uhata Yhdysvaltoja sekä käyttää sitä neuvotteluapuna Yhdysvaltojen kanssa. 

Toinen tärkeä asia Pohjois-Korealle on Venäjän antama apu ydinaseen kehittämisessä, erityisesti ydinaseen yhdistäminen sukellusveneeseen, jonka Pohjois-Korea väittää omaavansa.

– Kallion mukaan jo se, että Venäjä auttaisi Pohjois-Koreaa kehittämään ydinasetta, olisi keskisormen näyttö paitsi lännelle, myös Kiinalle, Hopsu sanoo. 

"Pitää katsoa miten Kiina tähän reagoi"

Putin sanoi tapaamisessa maiden etsivän mahdollisuuksia kahdenväliseen sotilasteknologiseen yhteistyöhön samalla, kun Venäjä pitää kiinni kansainvälisistä sitoumuksista. Hopsu muistuttaa, että Venäjä rikkoo sitoumuksia, mikäli se auttaa Pohjois-Koreaa ydinaseen kehittämisessä.

Neuvottelujen konkreettisista tuloksista ei ainakaan vielä ole raportoitu julkisesti, eikä Hopsu usko maiden kertovan ydinaseyhteistyön lisäämisestä, koska silloin Venäjä polkisi omia sitoumuksiaan.

EU ja Yhdysvallat voivat lisätä Pohjois-Korean ja Venäjän vastaisia pakotteita, mikäli niiden välinen sotilaallinen yhteistyö syvenee. Myös Kiinan reaktioita tulee seurata.

– Pitää katsoa, miten Kiina tähän reagoi. Jos Kiina ärähtää siitä, että sotilaallinen yhteistyö on liian tiivistä, se voi kasvattaa Kiinan haluja lisätä pakotteita, ainakin vihjata siihen suuntaan, Hopsu arvioi.

Hopsun mukaan näiden kahden johtajan tapaaminen kertoo siitä, että ystävät käyvät vähiin.

– Kummallakaan ei ole juurikaan ystäviä. Vaikka tuossa kovasti ylistettiin kansojen veljeyttä ja taistelua yhdysvaltalaista imperialismia vastaan, he tarvitsevat toisiaan. 

– Kim tarvitsee ydinteknologiaa ja ruokaa kansalleen, siellä on ollut nälänhätiä viime vuosikymmenet. Putin tarvitsee nimenomaan aseistusta Ukrainan rintamalle ja hänen tulee näyttää edes jollakin tavalla, että hänellä on vielä ystäviä jossain. 

Lue myös:

    Uusimmat