Media: Kim Jong-un on saapunut Venäjälle

Kim Jong-un matkalla tapaamaan Putinia 8:40
MTV:n Venäjä-asiantuntija Mirja Kivimäki uskoo Putinin ja Jong-unin tapaavan Vladivostokissa, jossa pidetään idän talousfoorumi.

Pohjois-Korean itsevaltaista johtajaa Kim Jong-unia kuljettava juna on saapunut Venäjälle, sanoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti. Uutistoimiston mukaan juna ylitti Venäjän vastaisen rajan Primorjen alueelle.

Etelä-Korean puolustusministeriö kertoi aiemmin uskovansa, että Kim on saapunut panssaroidulla junalla Venäjälle varhain tiistaina.

Pohjois-Korean valtiollisen KCNA-uutistoimiston mukaan Kim lähti sunnuntaina Pohjois-Koreasta kohti Venäjää. Kimin mukana matkustaa valtionmedian mukaan maan kommunistisen puolueen, hallinnon sekä asevoimien johtoa.

Pohjois-Korean valtionmedia on jo aikaisemmin vahvistanut, että Kim tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailunsa aikana.

Tapaamisen aiheena asekaupat

Myös Venäjä on vahvistanut, että Kim vierailee maassa lähipäivinä presidentti Putinin kutsusta. Tarkempaa tapaamispäivää ei kuitenkaan ole kerrottu. Eri mediatietojen mukaan Kimin ja Putinin tapaamisen aiheena ovat asekaupat.

Eteläkorealaisen tv-kanava YTN:n mukaan tapaamisen odotetaan alkavan keskiviikkona.

Asiantuntijat arvioivat uutistoimisto AFP:n mukaan, että Venäjä haluaisi hankkia Pohjois-Korealta muun muassa panssarintorjuntaohjuksia. Kimin taas uskotaan haluavan hankkia Venäjältä kehittynyttä teknologiaa satelliitteja ja ydinsukellusveneitä varten.

Samalla Kimin odotetaan pyytävän Venäjältä ruoka-apua köyhän Pohjois-Korean tarpeisiin.

Kim poistuu tiettävästi harvoin Pohjois-Koreasta. Hän ei tiettävästi ole matkustanut koronaviruspandemian alun jälkeen ulkomaille.

– Tietojen mukaan pohjoiskorealainen delegaatio olisi jo ennen Jong-unin matkaa koemielessä tehneet tämän junamatkan. Heidän kerrotaan käyneen myös Moskovassa pohjustamassa tapaamista, sanoo MTV Uutisten Kotimaa & Maailma -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki sanoi maanantaina.

Kahden lännen hylkimän valtion suhde

Pohjois-Koreassa on laaja aseteollisuus suhteessa maan kokoon. Kivimäki kuvailee Pohjois-Korean olevan militarisoitu yhteiskunta, josta kuitenkin puuttuu korkeaa teknologiaa, jota voidaan käyttää esimerkiksi ballististen ohjusten valmistamiseen. 

– Tätä osaamista Pohjois-Korea puolestaan haluaa Venäjältä. Vähän kuin pakon edessä ystäviä haetaan sieltä mistä niitä saadaan. 

– Tämä on tietyssä mielessä kääntöpuoli siitä, että kun Venäjä on joutunut näiden pakotteiden kohteeksi, mikä tietysti on erittäin aiheellista. Venäjä hakee kumppaneita takavuosien ilmausta käyttääkseni "roistovaltioista" ja "hylkiövaltioista", kuten Pohjois-Koreasta. 

Kivimäki kertoo näyttävän siltä, että itään on kehittymässä hermostuttava klikki, jossa Venäjä hakee kumppaneita Kiinasta ja Pohjois-Koreasta. Lisäksi Venäjä on lähentänyt välejään esimerkiksi Iraniin. 

– Maat, jotka ovat syystä tai toisesta suljettu läntisen yhteisön ulkopuolelle tiivistävät voimia idässä, Kivimäki toteaa.  

Kim Jong-Un suosii junaa

Kivimäki kertoi Jong-Unin olevan matkalla junalla, jolla hän käytännössä aina matkustaa. 

– Hänen isänsä aikoinaan ilmeisesti pelkäsi lentämistä, eikä koskaan halunnut matkustaa ilmateitse minnekään. Hän pelkäsi, että kone ammutaan alas. Ilmeisesti jokin jäänne tästä mielentilasta on sitten hänen pojallaan Kim Jong-unilla, Kivämäki sanoo. 

Jong-unin juna on vihreä ja hidas.

– Hitaus johtuu siitä, että se on hyvin raskaasti panssaroitu. Vauhti on suunnilleen 50 kilometriä tunnissa. Siitä taas seuraa, että matka kestää aika pitkään, Kivimäki kertoi.

Junalla on myös erilainen raideleveys kuin Venäjällä, mikä Kivimäen mukaan tarkoittaa sitä, se joutuu viettämään aika pitkän aikaa siellä rajalla, jotta juna saadaan laitettua oikeaan raideleveyteen. 

– On vähän erikoistakin, että Kim luottaa nimenomaan junaan. Tälläisellä välineellä ja nopeudella matkustaminen ei ole mitenkään turvallista. Jos miettii vaikka sitä, että vuonna 2004 hänen isänsä matkusti Kiinasta takaisin Pohjois-Koreaan. Rajalla tapahtui massiivinen räjähdys heti sen jälkeen, kun tuo juna oli mennyt ohi. Siinä kuoli 100 ihmistä. 

CNN: Näin Pohjois-Korea rahoittaa ydinohjelmaansa kryptovarkauksilla 2:35
CNN: Näin Pohjois-Korea rahoittaa ydinohjelmaansa kryptovarkauksilla.

Tapaamisessa ehkä myös valopilkku

MTV Uutisten Kotimaa & Maailma -toimituksen päällikkö Kivimäki kertoo Putinin ja Jong-unin todennäköisesti tapaavan tiistaina tai keskiviikkona. Tapaamisen ajankohta pyritään varmasti salaamaan viimeiseen asti. 

– Jonkinnäköinen valopilkku liittyy ehkä Pohjois-Korean ydinasetavoitteeseen. Kiina ja Venäjä eivät halua, että Pohjois-Korea vahvistuu sotilaallisesti tai alkaa vielä nykyistä laajemmin uhitella ydinaseilla, Kivimäki katsoo.

– Venäjä varmasti pohjimmiltaan haluaisi olla mukana näissä isoissa menestyneiden ja rikkaiden maiden pöydissä mukana päättämässä laajemmista asioista. Se ei haluaisi asioida Pohjois-Korean kaltaisten valtioiden johtajien kanssa. 

Seuraava jännitysnäytelmä Kivimäen mukaan on nähdä, minkälaiseen tulokseen tapaamisessa päästään.

Pohjois-Korea on Yhdysvaltain mukaan tukenut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa muun muassa ohjustoimituksilla. Yhdysvallat varoitti Pohjois-Koreaa viime viikolla, että se tulee maksamaan hinnan, mikäli tarjoaa Venäjälle aseita Ukrainaan hyökkäämiseen.

– Tässä lähetetään tehokkaasti aika synkkä viesti Nato-maihin. Jos kerran Venäjä on näiden pakotteiden alla ja hyljeksitty valtio, niin ystäviä löydetään sitten tästä suunnasta.

Lue myös:

    Uusimmat