Tutkija Putinin ja Kim Jong-unin aseneuvotteluista: "Lännen on reagoitava, jos..."

Putin ja Kim Jong-un tapaavat - mitä Venäjä tavoittelee? 3:17
Näitä asioita Pohjois-Korea ja Venäjä toisiltaan tavoittelevat.

Kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg sanoo, että jos Venäjä saa Pohjois-Korealta ammuksia, lännen on pakko reagoida tilanteeseen.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat keskiviikkoaamusta Suomen aikaa Venäjän Kaukoidässä sijaitsevalla Vostotshnyin avaruuskeskuksella. 

Eri mediatietojen mukaan tapaamisen aiheena ovat asekaupat.

Kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsbergin mukaan Venäjä tavoittelee Pohjois-Korealta ennen kaikkea ammuksia.

– Pohjois-Korealla on varastossa vanhoja ammuksia, joita se voi todennäköisesti antaa Venäjälle niin, ettei sen oma puolustuskyky kärsi siitä niin paljon kuin, mitä se mahdollisesti voittaa. 

Pohjois-Korea haluaa saada Putinilta ennen kaikkea uutta teknologiaa, jota se tarvitsee muun muassa oman ydinohjelmansa kehittämiseen, Forsberg sanoo.

– Sen lisäksi on puhuttu myös siitä, että Pohjois-Korea ottaa mielellään vastaan ruokaa. Molemmilla on jotakin tarjota.

Pohjois-Korean ydinasekehittelyä on saatu jarrutetuksi lännen pakotteilla. Forsbergin mukaan lännen on reagoitava, jos Pohjois-Korea toimittaa ammuksiaan Venäjälle. 

– Nyt Venäjä ilmeisesti on halukas riskeeraamaan ja rikkomaan näitä sanktioita aika selkeällä tavalla. Se tietysti asettaa Venäjän sellaiseen asemaan, että lännen ja muiden on pakko jollakin tavalla reagoida, jos näin tapahtuu.

Näin Kiina ajattelee Pohjois-Korean ja Venäjän lämpenevästä suhteesta. Koko haastattelun voit katsoa jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat