Putin pääsi paitsiosta suurvaltajohtajien peleihin – Putinin ja Kimin tapaaminen on menestys jo siksi, että se ylipäänsä tapahtuu

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio arvioi, että Venäjän ja Pohjois-Korean johtajien tapaaminen on näpäytys Yhdysvalloille ja pönkittää molempien roolia maailmanpolitiikan näyttämöllä. Läpimurtoja ei varsinaisesti saatu aikaan, mikä ei välttämättä ollut tarkoituskaan. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat aikaisin torstaiaamuna Suomen aikaa. Venäjän Vladivostokissa järjestetty kahdenvälinen tapaaminen oli kahden johtajan ensimmäinen. Keskustelujen keskiössä on ollut Korean niemimaan epävakaa tilanne 

Tapaamisen pääteemoja ovat olleet maiden taloussuhteet ja Pohjois-Korean ydinohjelma. Kolmen ja puolen tunnin keskusteluiden jälkeen ei tässä vaiheessa ole vielä tietoa, saatiinko mitään konkreettista aikaan, mutta todennäköisesti ei.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio arvioi tapaamisen joka tapauksessa onnistuneeksi jo siksi, että se ylipäänsä tapahtui. Tapaaminen pönkittää molempien maiden johtajien omaa asemaa muun maailman silmissä. 

– Tapaamisessa sekä Venäjän että Pohjois-Korean intressit yhdistyvät. Pohjois-Korean on tärkeä pystyä näyttää maailmalle, että sillä on muitakin keskustelukumppaneita kuin Yhdysvallat tai Kiina. Lisäksi Venäjälle ja Putinille on tärkeä osoittaa, että hän on tärkeä pelaaja myös tässä pöydässä, Kallio sanoo. 

"Putin on varmasti kokenut jääneensä paitsioon"

Lisäksi Pohjois-Korealle onnistumiseksi voidaan laskea se, mikäli Venäjältä heruu lupauksia tulevaisuuden yhteistyöhön liittyen. Konkreettinen yhteistyön tapa olisi esimerkiksi Etelä-Koreasta Pohjois-Korean kautta rakennettava kaasuputki, josta Venäjä on ollut kiinnostunut.

Kallio arvelee tapaamisen aloitteen tulleen Pohjois-Koreasta, ja sitä on suunniteltu pitkään.

 – Putin on varmasti kokenut jääneensä hieman paitsioon, kun Kim Jong-un on tavannut ahkerasti sekä Yhdysvaltojen että Kiinan johtajia, ja Venäjän tapaaminen on koko ajan lykkääntynyt. 

Kim Jong-un on tavannut Yhdysvaltain Donald Trumpin kesäkuussa 2018 Singaporessa ja Vietnamin Hanoissa helmikuussa 2019.

Venäjän ja Pohjois-Korean tapamisen voikin tulkita näpäytyksenä Yhdysvalloille. Kallion mukaan on silti tärkeää muistaa, että Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen näkemykset Korean niemimaan tilanteesta ovat varsin samankaltaiset. Kaikki osapuolet pyrkivät kohti Pohjois-Korean ydinaseriisuntaa. 

– Tosin Venäjä on tässä suhteessa ehkä kaikkein pragmaattisin. Siellä ymmärretään ehkä kaikkein parhaiten se, että Pohjois-Korea ei voi luopua ydinaseistaan, koska se on yksinkertaisesti ainoa valttikortti, joka takaa Pohjois-Korean valtiolle sen olemassaolon ja hengissä pysymisen. 

Venäjä tuskin silti tekee yllättäviä sivuaskeleita, koska Pohjois-Korean ydinaseet ovat Venäjällekin ongelmallisia. 

Lue myös:

    Uusimmat