Mainos

Pohjois-Korea vaikuttaisi perääntyvän Guamin saaren ohjusiskusta – avasiko Kim Jong-un mahdollisuuden kriisin rauhoittamiselle?

Guamissa läntisellä Tyynellämerellä viranomaiset ovat huokaisseet helpotuksesta sen jälkeen, kun Pohjois-Korea ilmaisi ainakin toistaiseksi hautaavansa aikeet ohjusiskusta Guamiin.

– Sen perusteella, mitä olemme kuulleet, vaikuttaa siltä, että tällä hetkellä ei ole mitään merkkejä siitä, että luvassa olisi ohjusiskuja lähitulevaisuudessa tai myöhemmin, varakuvernööri Ray Tenorio sanoi.

Pohjois-Korea on aiemmin sanonut harkitsevansa iskua Yhdysvaltain Guamissa sijaitsevan sotilastukikohdan lähelle keskipitkänmatkan ballistisilla ohjuksilla.

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan maan johtajalla Kim Jong-uninille on esitelty suunnitelma iskusta, mutta Kimin kuitenkin raportoitiin seuraavan tilanteen kehittymistä ennen kuin hän tekee päätöksen.

Uutistoimiston mukaan Kim sanoi "seuraavansa vielä hetken aikaa jenkkien hölmöä ja tyhmää toimintaa". Kimin myös kerrotaan kehottaneen Yhdysvaltoja "lopettamaan ylimielisen provosoinnin".

Osa asiantuntijoista on tulkinnut Kimin kommentit mahdollisuudeksi rauhoittaa pahoin leimahtaneita jännitteitä ja sanasotaa Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välillä.

Varakuvernööri Tenorion mukaan Kim vaikuttaa rauhoittaneen retoriikkaansa. Tenorio sanoi heidän olevan iloisia, että Kim on ilmeisesti päättänyt olla aloittamatta iskua suunnitelmasta huolimatta.

– Olemme lähes haltioituneita, että Kim Jong-un on perääntynyt, hän sanoi.

KCNA kertoi iskusuunnitelmasta viime viikolla vain tunteja sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi Pohjois-Koreaa "tulella ja raivolla", jos valtio jatkaa Yhdysvaltojen uhkailua.

– Pohjois-Korean on parasta olla uhkailematta Yhdysvaltoja. Muuten he kohtaavat tulen ja raivon, jollaista maailma ei ole aikaisemmin koskaan nähnyt, Trump sanoi puhuessaan New Jerseyssä viime viikon tiistaina.

Viimeaikainen sanasota Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välillä on kasvattanut maiden välisiä jännitteitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.