Mainos

Pohjois-Korea sanoo onnistuneensa mannertenvälisen ohjuksen laukaisussa – uhan suuruus yhä epäselvä

2:18

Kiina kehottaa kaikkia osapuolia malttiin Pohjois-Korean ohjuskokeen jälkeen. Pohjois-Korea ilmoitti tiistaina testanneensa ensi kertaa onnistuneesti mannertenvälistä ballistista ohjusta.

Amerikkalaisasiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korean testaama ohjus voisi pisimmillään yltää Alaskaan. On kuitenkin edelleen epäselvää, pystyykö Pohjois-Korea valmistamaan tarpeeksi pieniä ydinkärkiä, jotka voitaisiin asentaa ohjukseen.

Ohjuskokeen jälkeen Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tviittasi olevan vaikea uskoa, että Etelä-Korea ja Japani jaksavat katsella Pohjois-Korean käytöstä enää kauaa. Trump toivoi myös Kiinan lisäävän painostustaan Pohjois-Koreaa kohtaan.

– Kenties Kiina kohdistaa Pohjois-Koreaan kovaa painetta ja päättää tämän älyttömyyden lopullisesti, Trump tviittasi.

Yhdysvallat on toistuvasti yrittänyt saada Pohjois-Korean tärkeimmän tukijan Kiinan painostamaan Pohjois-Koreaa luopumaan ohjus- ja ydinohjelmistaan.

2:06

Ohjuskokeesta neuvotteluja G20-kokouksen yhteydessä

Yhdysvaltojen asevoimien mukaan ohjus lensi noin 40 minuuttia ennen putoamistaan Japaninmereen. Japani vahvisti, että ohjus putosi sen talousvyöhykkeelle.

– Laukaisu osoittaa selvästi, että uhka on kasvanut, sanoi Japanin pääministeri Shinzo Abe.

Hän kertoi, että Japani, Etelä-Korea ja Yhdysvallat aikovat neuvotella tilanteesta johtavien teollisuusmaiden G20-kokouksen yhteydessä Hampurissa tällä viikolla.

– Aion myös kehottaa Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä ja Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ryhtymään rakentavampiin toimiin.

Pohjois-Korea teki tuoreimman ohjuskokeensa vain päiviä sen jälkeen, kun Trump ja Etelä-Korean uusi presidentti Moon Jae-in tapasivat ensi kertaa. Tapaamisessaan presidentit käsittelivät Pohjois-Korean uhkaa.

Tapaamisen jälkeen Trump sanoi, että Yhdysvalloilta on loppumassa kärsivällisyys Pohjois-Korean suhteen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.