Pohjois-Korea testasi jälleen sukellusveneestä laukaistavaa ohjusta

Pohjois-Korea on jälleen testannut ballistisen ohjuksen laukaisua. Se ammuttiin sukellusveneestä maan itärannikolla keskiviikkona.

Asiasta kertoo Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap.

Etelä-Korean puolustushaarakomentajien neuvoston tiedotteessa kerrotaan, että ohjus laukaistiin Japaninmerellä hieman ennen aamukuutta keskiviikkoaamuna paikallista aikaa. Tiedotteessa ei kerrota enempää yksityiskohtia asiasta, eikä myöskään sitä, onnistuiko testi.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat aloittivat maanantaina vuotuiset sotaharjoituksensa, mikä on lisännyt jännitteitä maiden ja Pohjois-Korean välillä.

Soulista ja Washingtonista on viestitetty harjoitusten olevan puhtaasti puolustuksen harjoittelua, mutta Pohjois-Korea on nähnyt harjoitukset provokaationa. Pohjois-Korea on muun muassa sanonut harjoitusten aiheuttavan epävakautta Korean niemimaalla.

Kävi ensi kertaa Japanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeellä

Japanin pääministeri sanoo Pohjois-Korean ohjuksen käyneen Japanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeellä. Pääministeri Shinzo Abe kertoi asiasta keskiviikkona pian sen jälkeen, kun Pohjois-Korean raportoitiin laukaisseen ballistisen ohjuksen sukellusveneestä varhain keskiviikkoaamuna.

Aben mukaan Pohjois-Korean ohjus kävi Japanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeellä ensimmäistä kertaa. Aiemmin Abe kuvaili Pohjois-Korean testilaukaisua edesvastuuttomaksi teoksi.

Myös Yhdysvaltain armeija on vahvistanut Pohjois-Korean laukaisseen ohjuksen Japaninmerellä.

YK:n kiellot kuuroille korville

Kaksi viikkoa kestävään harjoitukseen osallistuu 50 000 eteläkorealaista ja 25 000 yhdysvaltalaissotilasta. Heti harjoitusten alettua Pohjois-Korea uhkasi "ennakoivilla ydiniskuilla". Jännitteitä on lisännyt myös Yhdysvaltain ja Etelä-Korean suunnitelma ohjustorjuntajärjestelmästä.

Jännitteet ovat kasvaneet Korean niemimaalla tammikuun jälkeen. 

YK:n nykyinen päätöslauselma kieltää Pohjois-Korealta kaikki ballististen ohjusten testaukset. Helmikuussa Pohjois-Korea laukaisema pitkän kantaman raketti sai YK:n tiukentamaan pakotteitaan.

Päätöslauselmista huolimatta Pohjois-Korea on laukaissut useita erilaisia ohjuksia menneiden kuukausien aikana. Viimeisimmän ohjustestin Pohjois-Korea teki tämän kuun alussa. Ohjus laskeutui tuolloin Japanin merialueelle.

Eri testien onnistumisista on saatu vaihtelevia raportteja.


Lue myös:

    Uusimmat